I Volvo uvodi motor sa 3 cilindra - najpre u XC40

Agregat zapremine 1.5 litara debitovaće u najmanjem SUV modelu ovog proizvođača.

Podeli

Po prvi put u svojoj istoriji dugoj devet decenija, Volvo će u jedan automobil ugrađivati motor sa 3 cilindra.

Otkako je pre nekoliko godina prešao na novu seriju Drive-E motora, Volvo svoje modele oprema četvorocilindarskim pogonskim jedinicama. Planovi o proizvodnji i ugradnji trocilindraša obznanjeni su još 2014, a četiri godine kasnije ova ideja doživeće realizaciju u kompaktnom SUV-u XC40.

Za osnovu novog motora poslužili su postojeći, modularni Volvo Drive-E agregati sa 4 cilindra.

* Stigao je: Kompaktni SUV Volvo XC40

Predviđeno je da trocilindarska jedinica u XC40 bude uparena sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili opcionim osmostepenim automatikom.

Volvo nije saopštio specifikacije novog motora, ali je otkrio da će 1.5 trocilindraš biti deo buduće plug-in hibridne verzije.

Inače, proizvođač je potvrdio da je u planu i potpuno električni XC40.

Volvo XC40 je najmanji od 3 aktuelna SUV modela u gami ove kompanije, a izrađuje se u pogonu u Belgiji. Motorizacija za evropsko tržište obuhvata pet pogonskih jedinica.

Osnovnu verziju XC40 pogoni T3 benzinac sa 156 ks, nešto jači T4 raspolaže sa 190 ks, dok se u vrhu benzinske ponude nalazi T5 sa 247 ks.

Dizelaši su D3 sa 150 konjskih snaga i D4 koji isporučuje 190 ks. Izbor pogonskih sistema biće kasnije upotpunjen još nekim agregatima, uključujući i plug-in hibridnu verziju, ali i čisto električni model.

U ponudi su modeli sa prednjim, kao i pogonom na sva 4 točka.

Vesti

Pet godina besplatne garancije za Ford polovnjake

U mreži prodajno-servisnih centara Grand Motors u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu počela je promotivna kampanja tokom koje se za sva Ford polovna vozila odobrava besplatna produžena petogodišnja garancija, odnosno do pređenih 50.000 km (šta pre nastupi).

Vesti sreda 28.02. 12:51 Komentara: 23
strana 1 od 55 idi na stranu