I Volvo uvodi motor sa 3 cilindra - najpre u XC40

Agregat zapremine 1.5 litara debitovaće u najmanjem SUV modelu ovog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

13:17

I Volvo uvodi motor sa 3 cilindra - najpre u XC40

Po prvi put u svojoj istoriji dugoj devet decenija, Volvo će u jedan automobil ugrađivati motor sa 3 cilindra.

Otkako je pre nekoliko godina prešao na novu seriju Drive-E motora, Volvo svoje modele oprema četvorocilindarskim pogonskim jedinicama. Planovi o proizvodnji i ugradnji trocilindraša obznanjeni su još 2014, a četiri godine kasnije ova ideja doživeće realizaciju u kompaktnom SUV-u XC40.

Za osnovu novog motora poslužili su postojeći, modularni Volvo Drive-E agregati sa 4 cilindra.
Predviđeno je da trocilindarska jedinica u XC40 bude uparena sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili opcionim osmostepenim automatikom.

Volvo nije saopštio specifikacije novog motora, ali je otkrio da će 1.5 trocilindraš biti deo buduće plug-in hibridne verzije.

Inače, proizvođač je potvrdio da je u planu i potpuno električni XC40.
Volvo XC40 je najmanji od 3 aktuelna SUV modela u gami ove kompanije, a izrađuje se u pogonu u Belgiji. Motorizacija za evropsko tržište obuhvata pet pogonskih jedinica.

Osnovnu verziju XC40 pogoni T3 benzinac sa 156 ks, nešto jači T4 raspolaže sa 190 ks, dok se u vrhu benzinske ponude nalazi T5 sa 247 ks.
Dizelaši su D3 sa 150 konjskih snaga i D4 koji isporučuje 190 ks. Izbor pogonskih sistema biće kasnije upotpunjen još nekim agregatima, uključujući i plug-in hibridnu verziju, ali i čisto električni model.

U ponudi su modeli sa prednjim, kao i pogonom na sva 4 točka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: