BMW kupuje metale za baterije za narednih 10 godina

Nemački premijum gigant BMW na korak je od potpisivanja ugovora za snabdevanje metalima litijum i kobalt, ključnim u proizvodnji baterija za pogon električnih vozila.

Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Sporazom pred kojim je BMW će obezbediti kompaniji iz Minhena stalan dotok ovih sirovina u narednih deset godina, prenose nemački mediji.

"Vrlo je važno da naši planovi ne moraju da zavise od snabdevanja materijalima", rekao je PR kompanije Mihael Rebstok.

Poslednjih godina cena litijuma i kobalta se udvostručila zbog naglog razvoja tržišta električnih automobila, a prošle je BMW-ov konkurent Volkswagen raspisao tender za petogodišnje snabdevanje kobaltom.

Rebstok je demantovao spekulacije medija da će BMW kupiti više od 100.000 tona kobalta. Ovaj metal kao i litijum nisu tako dostupni poput drugih kao što su čelik, bakar i nikl, što značajno limitira proizvođače automobila, pre svega u nastojanjima da cenu električnih vozila učine pristupačnijom.

Više od polovine svetskih zaliha kobalta u svetu je došlo iz Demokratske republike Kongo, gde se oko 20% rude iskopa ručno, a često u rudnicima rade i deca.

Vesti

Pet godina besplatne garancije za Ford polovnjake

U mreži prodajno-servisnih centara Grand Motors u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu počela je promotivna kampanja tokom koje se za sva Ford polovna vozila odobrava besplatna produžena petogodišnja garancija, odnosno do pređenih 50.000 km (šta pre nastupi).

Vesti sreda 28.02. 12:51 Komentara: 23
strana 1 od 55 idi na stranu