Direktorka Citroena ne želi da zavisi od Kine

Izvršna direktorka Citroena Linda Džekson naglasila je važnost rasta prodaje vozila na globalnom nivou kako rezultati ne bi zavisili od regionalnih tržišta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

16:30

Direktorka Citroena ne želi da zavisi od Kine
Foto: Getty images

Džekson je to izjavila zbog pada prodaje Citroena od skoro 50% na najvećem tržištu automobila Kini. Na vrhuncu prodaje automobila u Evropi 2012. godine Citroen se najviše oslanjao upravo na Kinu, koristeći ogroman rast tog tržišta.

Međutim, poslednjih godina Citroen konstantno pada u Kini, pošto je porasla potražnja SUV klase, a posebno zbog toga što su mnogi kineski proizvođači počeli da nude jeftinija vozila.

Zbog toga je Citroen predstavio novi C5 Aircross u Kini i rekontruisao svoju distributivnu mrežu, koja je porasla sa 390 na 450 prodajnih salona. To je donelo blagi porast prodaje Citroena.

"Pre nekoliko godina Kina je pomogla da nadoknadimo gubitke zbog pada tržišta u Evropi, ali smo srećni što je Kina usporila, a Evropa opet raste. Želimo da postignemo međunarodni balans u svojoj prodaji. Danas 27% naše prodaje je van Evrope, do 2020. želim da budemo 30%, a dugorični plan je 35%", rekla je Džekson.

Ona je istakla i tržišta Irana i Latinske Amerike kao kratkoročne mogućnosti za dugoročan rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: