Porsche duplira "zelenu" investiciju – 6 milijardi €

Nemačka kompanija Porsche dupliraće svoje investicije u razvoj "zelenijih" sportskih i SVU automobila kako bi postala konkurentnija Tesli.

Podeli
Foto: Getty images/Hannelore Foerster
Foto: Getty images/Hannelore Foerster

Direktor Porsche Oliver Blum je potvrdio da će kompanija do 2022. umesto tri uložiti šest milijardi evra u razvoj vozila na električni pogon.

Polovina novca namenjena je za troškove razvoja, od čega je oko 500 miliona evra određeno za razvoj Porscheove varijante sportskog automobila Mission E koji će debitovati sledeće godine.

Takođe, Porsche će investirati milijardu evra u elektrifikaciju i hibridizaciju svojih postojećih modela, nakon velikog uspeha hibridne verzije sedana Panamera.

Od izlaska na tržište u junu 2017, oko 60% novih Panamera je kupljeno u kombinaciji sa električnim pogonom.

Volkswagen Grupa, pod čijim okvirom posluje Porsche, izabrao je njegovu platformu SPE za razvoj električnih automobila, na kojoj bi trebalo kasnije da se kasnije proizvode i EV vozila u Audiju i Lamborghiniju.

Porsche i Auti takođe zajedno rade na razvoju nove PPE platforme za tri EV modela. Platforma na kojoj je zasnovan Mission e se naziva J1.

Porsche je najprofitabilniji brend iz VW grupe, ali su najavljene investicije u "zelena" vozila izuzetno visoke za tu kompaniju.

Finansijski šef Luc Meške je čak kritikovao ovaj investicioni plan istakavši da je istovremeno i ambiciozan i ogroman teret.

Vesti

Pet godina besplatne garancije za Ford polovnjake

U mreži prodajno-servisnih centara Grand Motors u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu počela je promotivna kampanja tokom koje se za sva Ford polovna vozila odobrava besplatna produžena petogodišnja garancija, odnosno do pređenih 50.000 km (šta pre nastupi).

Vesti sreda 28.02. 12:51 Komentara: 23
strana 1 od 55 idi na stranu