Tesla na baterije, Nikola na vodonik – ko će pobediti?

Dva rivala veruju da je upravo njihov kamion teretno vozilo budućnosti.

Podeli
Nikola One (Screenshot YouTube)
Nikola One (Screenshot YouTube)

Krajem 2017. podigla se velika prašina oko prezentacije kamiona na struju Tesla Semi, pa je pomalo u senci ostao konkurentski projekat kamiona-šlepera Nikola One, koji kao pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Ipak, ovih dana se oglasila i mala startap kompanija Nikola Motor videom kojim najavljuje početak testiranja pretprodukcijskih vozila za 2019:

Dok Tesla Semi potrebnu električnu energiju dobija iz pogonskih baterija koje se dopunjavaju na utičnicama, Nikola One koristi vodonične gorivne ćelije, koje u samom vozilu proizvode potrebnu struju za napajanje elektromotora.

Tako dobijena električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 320 kWh, dok električni motori razvijaju oko 1.000 ks.

U kompniji Nikola Motor tvrde da će njihov kamion-šleper imati autonomiju u vožnji između 800 km i 1.600 km, a da će vozilo pod punim opterećenjem ubrzavati od 0 do 100 km za 30-ak sekundi, što je polovina vremena koje za isto ubrzanje utroši dizelaš.

Nikola One (Screenshot YouTube)
Nikola One (Screenshot YouTube)

Kada 2021. počne planirana proizvodnja, kompanija će ponuditi kamion klijentima na lizing.

Korisnike će vozilo koštati između 5.000 i 7.000 dolara mesečno, tokom 72-mesečnog lizinga, bez obzira koliku kilometražu prelaze, a za taj novac će dobijati i neograničenu količinu vodoničnog goriva.

Klijentima će biti ponuđeno da obnove lizing ugovor i dobiju novo vozilo na korišćenje kada pređu 1,6 miliona km ili kada im istekne prethodni ugovor.

strana 1 od 47 idi na stranu