Sramota VW – testirao štetnost dizela na majmunima!

Jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu, nemački gigant Volkswagen našao se u centru novog skandala.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 28.01.2018.

09:00

Sramota VW – testirao štetnost dizela na majmunima!
Foto: Getty images

Naime, kompanija iz Volfsburga je 2014. učestvovala u ogledu u kojem se uz pomoć majmuna testirala toksičnost izduvnih gasova iz dizel motora, koji su označeni kao vrlo štetni po ljudsko zdravlje. To se dogodilo neposredno pre "dizelgejt" afere.

Volkswagen je finansirao eksperiment koji je trebalo da dokaže da savremeni dizel motori nisu štetni po zdravlje kao stare generacije.

Naučnici su terali deset majmun da u zatvorenom kontejneru udišu izduvne gasove dizel motora iz VW Bube, u istraživačkom centru u Albukerkiju u Novom Meksiku, dok su im pažnju odvraćali crtani filmovi na televiziji.

"Znamo da su naučni metodi korišćeni u to vreme pogrešni. Bilo bi bolje da smo na samom početku odustali od takvih testova. Molimo za oproštaj zbog ovog lošeg ponašanja i loše procene pojedinaca", navodi se u izvinjenu Volkswagena povodom ovog otkrića Njujork Tajmsa.

Međutim, prilikom ovog eksperimenta naučnici su manipulisali rezultatima. Buba je emitovala manje isparenja tokom testiranja, kako bi prevarila zvanične testove nivoa štetnih gasova.

Godinu dana kasnije, Volkswagen je uz pomoć posebnog softvera varao na testovima štetnih gasova dizel motora u SAD, što ga je nakon brojnih kazni i vansudskih poravnanja koštalo oko 30 milijardi dolara.

Američki mediji prenose da su ovaj eksperiment podržali i nemački premijum proizvođači Daimler (Mercedes) i BMW, ali je VW predvodio organizaciju uz pomoć Evropskog istraživačkog instituta.

Reagovala je i nemačka država Donja Saksonija, većinski vlasnik VW, zatraživši pun izveštaj u vezi sa ovim skandalom i osiguranje da se slični testovi nikad neće ponoviti.

"Dozvoliti majmunima da satima udišu izduvne gasove automobile kako bi se dokazalo smanjenje količine otrovnih materija je užasno i apsurdno", rekao je premijer države Štefan Vajl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: