U Hyundaiju povišica, u Mercedesu štrajk

Radnici južnokorejskog giganta Hyundaija dobiće povišicu od 53 dolara na mesečni iznos plate, dok su s druge strane planete radnici nemačkog Daimlera stupili u štrajk.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

16:45

U Hyundaiju povišica, u Mercedesu štrajk
Foto: Getty images

Sindikat skoro 50.000 zaposlenih u kompaniji Hyundai je posle dugotrajnih pregovora sa vlasnicima pristao na poslednju ponudu po kojoj će osim pomenute povišice od 53 dolara dobiti i bonuse u iznosu od 300 odsto na osnovnu platu, plus 3.000 dolara dodatne kompenzacije.

Hyundai je tokom 2017. izgubio novca u vrednosti od 62.600 vozila zbog štrajka Sindikata radnika, pa su jesenas počeli pregovore o povećanju zarada koji su posle nekoliko neuspelih ponuda konačno uspešno završeni.

Sindikat radnika kompanije iz Ulsana štajkuje skoro svake godine već decenijama, izuzeci su bile samo 1986, 1994, 2009, 2010. i 2011. godina.

Hyundai je tokom 2017. prodao 4,5 miliona vozila, što je pad od 6,5% u odnosu na prethodnu (4,82 miliona), a zbog pada prodaje na najvećim tržištima poput Kine i SAD.

Hyundai Motor trenutno ima sedam fabrika u Koreji, uključujući pet u lučkom gradu Ulsanu. Poseduje proizvodne pogone i u Kini, SAD i Evropi, a pokriva i tržišta u Indiji i Rusiji.

Pre nekoliko dana povišicu su dobili i radnici u sestrinskoj kompaniji Kia.
Foto: Tanjug/AP PhotoCarlos Osorio
U međuvremenu, oko 10.000 radnika Daimlera, uključujući i podružnicu za proizvodnju kućnih uređaja Miele, napustilo je svoja radna mesta na sat vremena u utorak, kako bi prisilili vlasnike da povećaju zaradu i skrate radnu nedelju.

U trenutku kada najveća evropska ekonomija Nemačka konstantno raste, a nezaposlenost je na rekordnom minimumu, najveći nemački radnički sindikat IG Metall zatražio je povećanje zarada od šest odsto za oko 3,9 miliona radnika u metalnoj industriji i inženjerskom sektoru, uključujući i automobilsku industriju.

Osim toga, Sindikat traži i smanjenje radne nedelje sa 35 na 28 sati, kako bi radnici imali više vremena za brigu o deci, starijima i bolesnima, te pravo na stalno zaposlednje posle dve godine rada.

Poslodavci su odbili zahtev za smanjenje broja radnih sati, ukoliko se ne može privremeno povećavati radno vreme. Njihov stav je da radnici u nemačkoj industriji već imaju kraće radno vreme u odnosu na druge zemlje, pa brinu da bi to moglo da ugrozi konkurentnost.

Više od 376.000 radnika u inženjerskom sektoru je stupalo u štrajkove upozoranje od početka ove godine. Pod okriljem Daimlera su kompanije Mercedes-Benz, Smart, Setra, Mitsubishi Fuso, Denza, Kamaz, Maybach...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: