Tramp prisilio FIAT da uloži milijardu $ u Mičigen

Kompanija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) najavila je da će uložiti milijardu dolara u fabriku u Mičigenu gde će otvoriti novih 2.500 radnih mesta.

Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

FCA planira da do 2020. potpuno preseli proizvodnju Ram kamioneta iz Meksika u Mičigen, kako bi umanjila rizik za gubitak profita ukoliko predsednik Donald Tramp isključi SAD iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Tramp je još letos najavio taj potez jer SAD, Meksiko i Kanada ne uspevaju da premoste duboke razlike, a on smatra da sporazum iz 1994. šteti američkim ekonomskim interesima.

U svakom slučaju, njegove izjave su već donele ogromnu investiciju u Varen, u blizini Detroita u Mičihenu, jer će FCA uložiti milijardu dolara u proizvodni pogon komercijalnih vozila za svetsko tržište.

Trenutno se oko 90 odsto Ram kamioneta proizvedenih u FCA fabrici u Saltilju prodaje u SAD i Kanadi, a ukoliko bi Tramp napustio NAFTA, FCA bi morao da plaća carinu 25% vrednosti vozila proizvedenog u Meksiku, a poslatog u SAD.

Vesti

Vozićemo samo automobile na struju

Vest da će Ford Motor Company u narednih pet godina uložili 11 milijardi dolara u elektrifikaciju svojih modela, naterala je analitičare da procene koliko će u narednih nekoliko godina kompletna svetska autoindustrija uložiti u ovaj segment.

Vesti utorak 16.01. 20:15 Komentara: 0
strana 1 od 1310 idi na stranu