Euro NCAP: Koji automobili su najsigurniji?

Euro NCAP agencija testirala je sigurnost oko 70 modela automobila tokom 2017. godine, a njih 40 je dobilo maksimalnih pet zvezdica.

Podeli

Rezultati:
* najsigurniji ukupno – Volvo XC60
* najsigurniji SUV – Volvo XC60
* najsigurniji luksuzni sedan – VW Arteon
* najsigurniji mali SUV – VW T-Roc
* najsigurniji mali automobil – VW Polo
* najsigurniji krosover/MPV – Opel Crossland X
* najsigurniji porodični – Subaru XV
* najnesigurniji – Fiat Grande Punto (0 zvezdica)

Svaki automobil testiran je u četiri kategorije – zaštita odraslih putnika, zaštita dece, zaštita pešaka i pomoćni bezbednosni sistemi.

Više od 80 odsto testiranih modela je imalo sistem automatskog kočenja u slučaju detekcije pešaka, a 92% asistenciju koja detektuje ograničenje brzine i upozoravaju vozača da uspori u slučaju prebrze vožnje.

Najvišu ocenu sigurnosti dobio je Volvo XC60, pobednik u ukupnoj i kategoriji SUV automobila. XC60 je zabeležio 98% uspešnosti zaštiti odraslih putnika, a 95% u bezbednosnim sistemima.

Kod zaštite dece dobio je 87%, dok je ispod proseka bio samo kod zaštite pešaka sa 76%, a kao razlog se ističe dizajn prednje maske, koji uprkos promenama poslednjih godina i dalje predstavlja opasnost za pešake.

Moglo bi se reći da je ukupni šampion testa ipak kompanija Volkswagen, jer su njeni modeli trijumfovali u čak tri klase – luksuzni sedan (Arteon), mali SUV (T-Roc) i supermini klasi (Polo).

U vrhu testova bezbednosti bili su još automobili Subaru Impreza, Volvo VX60, V90, S90, Honda Civic...

Najgori testirani modeli u 2017. godini bili su Fiat Grande Punto bez ijedne zvezdice, što se možda i moglo očekivati za model iz 2005. godine, te Ford Mustang sa samo dve zvezdice, mada je testiran model iz 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu