Euro NCAP: Koji automobili su najsigurniji?

Euro NCAP agencija testirala je sigurnost oko 70 modela automobila tokom 2017. godine, a njih 40 je dobilo maksimalnih pet zvezdica.

Podeli

Rezultati:
* najsigurniji ukupno – Volvo XC60
* najsigurniji SUV – Volvo XC60
* najsigurniji luksuzni sedan – VW Arteon
* najsigurniji mali SUV – VW T-Roc
* najsigurniji mali automobil – VW Polo
* najsigurniji krosover/MPV – Opel Crossland X
* najsigurniji porodični – Subaru XV
* najnesigurniji – Fiat Grande Punto (0 zvezdica)

Svaki automobil testiran je u četiri kategorije – zaštita odraslih putnika, zaštita dece, zaštita pešaka i pomoćni bezbednosni sistemi.

Više od 80 odsto testiranih modela je imalo sistem automatskog kočenja u slučaju detekcije pešaka, a 92% asistenciju koja detektuje ograničenje brzine i upozoravaju vozača da uspori u slučaju prebrze vožnje.

Najvišu ocenu sigurnosti dobio je Volvo XC60, pobednik u ukupnoj i kategoriji SUV automobila. XC60 je zabeležio 98% uspešnosti zaštiti odraslih putnika, a 95% u bezbednosnim sistemima.

Kod zaštite dece dobio je 87%, dok je ispod proseka bio samo kod zaštite pešaka sa 76%, a kao razlog se ističe dizajn prednje maske, koji uprkos promenama poslednjih godina i dalje predstavlja opasnost za pešake.

Moglo bi se reći da je ukupni šampion testa ipak kompanija Volkswagen, jer su njeni modeli trijumfovali u čak tri klase – luksuzni sedan (Arteon), mali SUV (T-Roc) i supermini klasi (Polo).

U vrhu testova bezbednosti bili su još automobili Subaru Impreza, Volvo VX60, V90, S90, Honda Civic...

Najgori testirani modeli u 2017. godini bili su Fiat Grande Punto bez ijedne zvezdice, što se možda i moglo očekivati za model iz 2005. godine, te Ford Mustang sa samo dve zvezdice, mada je testiran model iz 2015.

Vesti

Hrvati Teslom prešli Saharu (FOTO)

Tim Tesla čiji su članovi Hrvati Saša Cvetojević i Oleg Maštruko, te Čeh Tomas Konvičik kandidovali su se za Ginisovu knjigu rekorda (Guinness) jer su postali prvi na svetu koji su električnim automobilom prešli Saharu.

Vesti utorak 30.01. 16:40 Komentara: 20
strana 1 od 47 idi na stranu