Ljudi su opasniji od samovozećih automobila

Autonomna vozila su neizbežna budućnost automobilske industrije, a iako je ova tehnologija tek na svom začetku, već je jasno da najveći problem neće biti "kompjuteri" i tehnologija, nego ljudi.

Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

* Nedavno je jedan samovozeći Bolt napravio problem u saobraćaju, ali nije izazvao nesreću. Naime, automobile se "zbunio" zbog previše prepreka, pa se zbog velikog broja parkiranih automobila i pešaka skoro zaustavio koliko je sporo išao. Na kraju je ljudski vozač morao da ga pomeri. Međutim, radije bismo imali takve situacije u kojima se automobil sam zaustavi zbog konfuzije, nego da prođe kroz gomilu ljudi.

Dok se tehnologija samovozećih automobila još uvek razvija, njeni protivnici kao glavni argument navode opasnost po učesnike saobraćaja, a srž tog argumenta je da mašina nikad neće biti sposobna da rešava probleme kao čovek.

Međutim, već drugi put u tek nekoliko meseci u nesrećama u kojima su učestvovali samovozeći automobili glavni uzrok sudara nije bila greška u sistemu ili mana samovozeće tehnologije, nego čovek.

Pogrešna procena situacije, obična greška, često uslovljena prihvatanjem uobičajenih šablona vožnje, odnosno pravila na putu koja su mimo zakona, uzrokuju nesreće.

Tako je opet usled ljudske greške stradao jedan samovozeći automobil, Chevy Bolt. U njega je San Francisku udario motocikl, a krivac je bio vozač koji je, srećom, prošao samo sa ugruvanim ramenom.

Povezane vesti:
* Srbi se ne plaše samoupravljajućih automobila
* Autonomna vozila ili ne: Da li ćemo uopšte imati izbor?
* Srbe plaši brz razvoj tehnologije - ne i u automobilima

"Motocikl koji se nalazio između dva vozila u desnoj traci prešao je u srednju, okrznuo eksperimentalni samovozeći automobil, izgubio ravnotežu i pao. Mi naša vozila testiramo u izazovnim i nepredvidljivim okruženjima upravo zbog toga što ćemo tako postići bolju i bezbedniju tehnologiju autonomnih vozila. U ovom slučaju, motociklista je prešao u našu traku pre nego što je to bilo bezbedno", navodi se u saopštenju kompanije "Cruise Automotion" (CA), u čijem je vlasništvu oštećeni Chevy Bolt.

Bolt se kretao brzinom od svega 19,3 km/h, a motocikl 27,3 km/h. Direktor CA Kajl Vot je istakao da je San Francisko idealna lokacija za testiranje ovih automobila zbog teških situacija koje su čak 46 puta češće nego na drugim mestima gde se takođe testiraju autonomna vozila.

Od septembra je u Kaliforniji registrovano 14 incidenata u kojima su učestvovali samovozeći automobili.

Vesti

Srbija dobija 10 brzih punjača, u planu projekat za još 150

U Srbiji ima 148 električnih vozila, više od polovine su automobili, a mogu da koriste ukupno tridesetak punjača, među kojima je samo pet brzih na autoputu i jedan solarni brzi punjač u Beogradu, koji bateriju napune za 30 minuta, rečeno je Tanjugu u Centru za električna i hibridna vozila pri Mašinskom fakultetu.

Vesti sreda 18.07. 11:30 Komentara: 68
strana 1 od 1425 idi na stranu