Tesla "napada" i segment kamioneta

Direktor Tesle Ilon Mask najavio je stvaranje i kamioneta na električni pogon, posle Modela Y, koji je planiran za 2019. godinu.

Podeli
Foto: Getty image
Foto: Getty image

To je najnoviji model koji je najavila Tesla, posle neočekivanog Roadstera za 2020, te prvog kamiona Semi čija se proizvodnja uskoro oèekuje.

"Obećavam da ćemo napraviti kamionet posle Modela Y. Imam ogromno jezgro dizajna i inženjerskih elemenata na umu već skoro pet godina. Umirem da ga napravim", najavio je Mask.

Mask je izgled Tesla "pikapa" možda već najavio prošlog novembra prilikom predstavljanja Semija i Roadstera, skicom neke vrste manjeg kamiona.

Tesla se trenutno muči da pojača proizvodnju aktuelnog Modela 3, najavljeno je 5.000 jedinica nedeljno od decembra, ali je fabrika u Kaliforniji do sada isporučila tek nekoliko stotina.

Model Y bi u proizvodnji trebalo da se naše tokom 2019, kao hečbek/krosover verzija Modela X, a za istu godinu je najavljen i početak proizvodnje prvog Teslinog kamiona, za koji kompanija već ima brojne narudžbine.

Roadster je u planu za 2020, ali američki analitičari ističu da ne bi bilo iznenaðenje kada bi Mask prioritet dao kamionetu, a Roadster pomerio za sredinu naredne decenije.

Ukoliko se ispune Maskova predviđanja, i Tesla u narednih nekoliko godina isporuči sve svoje modele na tržište, tada će kompanija pokriti skoro sve segmente sa Modelima S, 3, X, Y, Roadster, kamionetom i Semi kamionom.

Vesti

Hrvati Teslom prešli Saharu (FOTO)

Tim Tesla čiji su članovi Hrvati Saša Cvetojević i Oleg Maštruko, te Čeh Tomas Konvičik kandidovali su se za Ginisovu knjigu rekorda (Guinness) jer su postali prvi na svetu koji su električnim automobilom prešli Saharu.

Vesti utorak 30.01. 16:40 Komentara: 20
strana 1 od 47 idi na stranu