Hyundai – prvih pola veka

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Motor Group obeležava 29. decembra tačno pola veka postojanja.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.12.2017.

09:00

Hyundai – prvih pola veka
Foto: Getty images

Đu-jung Čung je osnovao kompaniju 1967, a prvi model automobila koji je u njoj proizveden bio je Ford Cortina.

Sedam godina kasnije, Hyundai je napravio prvi južnokorejski automobil – Pony, zahvaljujući grupi inženjera i dizajnera koje je Čung doveo iz britanskih automobilskih kompanija.

Dve godine kasnije počeo je izvoz Ponyja u Ekvador, da bi Hyundai 1986. godine prvi put ušao na tržište SAD, te ubrzo postao najveći prodavac uvoznih automobile.

Hyundai 1998. godine preuzima Kia Motors, korporaciju kompletira luksuzna podružnica Genesis, a danas je treći najveći proizvođač automobila na svetu (iza Volkswagen grupe i Toyote), sa skoro osam miliona jedinica godišnje u svojih 20 fabrika u Koreji i sedam u inostranstvu.
Foto: Getty images
Dugi niz godina Hyundai se na surovom automobilskom tržištu probijao pre svega pomoću jefitnih, ali ne tako kvalitetnih automobila, ali je poslednjih godina značajno unapredio i taj segment te je u svetu priznat i kao proizvođač pouzdanih vozila.

Kompanija prati svetske trendove pa je napravila plan da do 2025. predstavi 38 ekološki prihvatljivih modela, te tako postane drugi najveći proizvođač "zelenih" automobila na svetu.

Prošle godine Hyundai je predstavio svoj prvi električni model Ioniq, koji može da pređe 191 kilometar sa jednim punjenjem baterija, a za sledeću je planirana prodaja modela Kona, električnog SUV-a sa dometom od 390 km.
Foto: Getty images
Hyundai se sprema i da predstavi novu generaciju vodoničnih gorivnih ćelija za pogon električnih vozila, koji će omogućiti autonomiju u vožnji od 800 km.

Takođe, južnokorejski gigant ulaže i u tehnologiju samoupravljajućih vozila, a svoj projekat će izložiti tokom Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji u februaru, preko automobila i autobusa na 200 kilometara dugom putu između Međunarodnog aerodroma u Inčonu i domaćina ZOI Pjongčanga.

Popularni Hyundai modeli su Accent, i20, i30, Sonata, Elantra, Santa Fe, Tucson...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: