Preminuo otac Mazdinog "Vankel" programa

Japanski inženjer Keniči Jamamoto, koji se smatra ocem Mazdinog programa rotacionih motora, preminuo je u 95. godini.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.12.2017.

18:30

Preminuo otac Mazdinog
Foto: Getty images

Rođen u Hirošimi 1922, doplomirao ja Tokijskom carskom univerzitetu sa 20 godina i vratio se posle II svetskog rata u razrušeni dom.

Zaposlio se u lokalnoj kamionskoj kompaniji Toyo Kogyo, jednom od retkih proizvođača koji je preživeo bacanje atomske bombe na ovaj grad.

Za samo dve godine je od običnog radnika dospeo do menadžmenta firme, te pokrenuo projekat novog motora, stvorivši novi mali kamion na tri točka sa znakom – Mazda.

U narednih nekoliko godina, Jamamoto je postao vođa tima Mazdinih inženjera, koji je bio zadužen za razvoj rotacionih motora, nakon što je na njegovo insistiranje otkupljen patent na "Vankel" (razvio ga Nemac Feliks Vankel) motor.

Kompanija je 1964. predstavila prvu verziju ovog motora, možda i najvažnijeg u celoj automobilskoj industriji – Cosmo Sport. Zahvaljujući njemu, Jamamoto je ubecio japanskoj ministra Međunarodne trgovine i industrije (MITI), da je Mazda važan proizvođač za zemlju i da mora nastaviti da postoji.

Tri godine posle predstavljanja, krenula je proizvodnja prvih vozila sa Venkel motorom, koji je korišćen u oko dva miliona Mazdinih vozila.

Rotacioni motori su postali osnova Mazdinog uspona na automobilskom tržištu zokom 70-ih godina, a Jamamoto je postao jedno o ključnih lica kompanije.

Predsednik Mazde je postao 1985, a pod njegovim vođstvom japanski gigant je 1991. napravio najveći uspeh u automobilizmu, pobedom na Le Menu sa modelom 787B.

Godinu dana kasnije se penzionisao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: