SUV obara rekorde, ali "kralj" Golf je nedodirljiv

Automobilska industrija je imala je burnu 2017. godinu, posebno u Evropi, ali uprkos ekonomskoj nesigurnosti zabeležen je porast prodaje od 5,2 odsto.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2017.

17:00

SUV obara rekorde, ali
Foto: Getty images

Sasvim očekivano i ove godine najveći rast na tržištu imao je SUV segment sa udelom od skoro 32%. Predviđa se i dalji napredak ovog segmenta, najbrže rastućeg u autoindustriji, ispred koga je procentualno samo luksuzna F klasa, koja ima daleko manji udeo u broju automobile.

U Evropi najviše raste segment niže klase, dok čak luksuzna i sportsta vozila beleže veći rast od B, C, MVP i D segmenta. Međutim, gospodar evropskih drumova i dalje je suvereno Volkswagen Golf sa 445.206 prodatih jedinica u prvih 11 meseci ove godine. Iako je doživeo pad od dva odsto na godišnjem nivou, Golf je i dalje najtraženije vozilo u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Luksemburgu i Norveškoj.

Daleko iza na drugom mestu je Renault Clio sa 298.990 vozila, a najprodavaniji je u domovini Francuskoj, potom Holandiji i Portugalu. U odnosu na 2016, Clio je zabeležio rast od skoro 6% prodaje u celoj Evropi.

Dominaciju narodnog automobila iz Volfsburga u ovoj godini potvdio je Volkswagen Polo sa 255.370 prodatih komada, u godini u kojoj je predstavljena šesta generacija ovog automobila. Polo jeste doživeo pad prodaje od 10,4% u odnosu na 2016, ali ovaj Golfov mlađi brat bi vrhunac na tržištu trebalo tek da doživi od januara.

Na četvrtom mestu je Ford Fiesta sa 237.700 vozila, kao najprodavaniji automobil u Velikoj Britaniji, i skoro već celu deceniju najpopularniji Fordov model na "Starom kontinentu". Međutim, i Fiesta se muči sa padom prodaje, 14% u odnosu na prethodnu godinu, ali deo "krivice" za to snosi i izlazak nove generacije u septembru.

Na petom mestu nalazi se naprodavaniji SUV, u pitanju je Nissan Qashqai sa 230.860 jedinica. Najpopularniji je u Danskoj, Finskoj i Irskoj, a zabeležio je i rast od 7%. Zapravo, SUV segment je jedini u deset najprodavanijih vozila u Evropi koji beleži konstantan rast iz godine u godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: