Bira se ekološki najprihvatljiviji automobil 2018.

Namera je da se izborom “najzelenijeg” modela afirmiše ekološki pristup proizvođača prilikom konstruisanja, procesa izrade i eksploatacije automobila, i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici vozila u našoj zemlji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

08:36

Bira se ekološki najprihvatljiviji automobil 2018.

Ekološko pitanje sve više postaje aktuelna tema i u Srbiji. Na ovaj problem pažnju obraća država, pojedine institucije, različite organizacije, građani, ali i proizvođači automobila i njihovi kupci.

Jedna od akcija koje su osmišljene da doprinesu razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i promovišu ekološki prihvatljive automobile na domaćem tržištu je i "EKO automobil godine u Srbiji".

Radi doprinosa unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, sedmu godinu za redom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centrom za motorna vozila – AMSS i časopisom Eko-mobilnost organizuje se akcija za izbor automobila sa najboljim performansama u odnosu životnu sredinu, koji je u ponudi na našem tržištu.

"EKO automobil 2018" u Srbiji biće proglašen prema utvrđenoj metodologiji ocenjivanja. Ključni kriterijumi, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

U konkurenciji je 12 automobila iz ovogodišnje produkcije: BMW X3, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift i Volkswagen Polo.

O pobedniku će odlučivati žiri čiji su članovi: Dušan Stokić, Privredna komora Srbije, Filip Radović, Agencija za zaštitu životne sredine, Milan Božić, Centar za motorna vozila AMSS, Nebojša Ćulum, Agencija za energetiku, Nevena Đukić, Energetski portal i Zlatko Mitić, Metro Market.

Titulu "EKO automobil godine" prethodnih godina poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda2 1.5d (2015), Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016) i Citroen C3 1.6 Hdi (2017).

Posebno priznanje do sada su dobili Toyota Srbija zbog doprinosa očuvanju životne sredine uvođenjem na tržište modela na hibridni pogon, Centar za motorna vozila AMSS zbog razvoja i proizvodnje prvog domaćeg automobila na električni pogon, Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" zbog uvođenja električnih autobusa i prve linije električnih autobusa u Evropi i Delta Motors zbog promovisanja automobila na električni pogon.

Nagrada "EKO automobil godine" i posebna priznanja biće uručeni tokom sajma automobila BG Car Show 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: