Vozilo budućnosti je pola automobil, pola skuter

Ima 4 točka i zatvorenu putničku kabinu, ali po dimenzijama i načinu na koji se vozi podseća na skuter.

Podeli

Za individualan prevoz putnika u gradovima budućnosti biće važno da vozilo ima male gabarite, kako bi se lakše kretalo kroz saobraćajne gužve i zauzimalo manje mesta za parkiranje, ali i da bude ekološki prihvatljivo, uz minimalnu ili nultu emisiju štetnih gasova.

Jedan mogući odgovor na takve zahteve predstavila je PSA grupa kroz svoj najnoviji koncept nastao u okviru konzorcijuma EU-LIVE (Efficient Urban Light Vehicle), koji finansira Evropska komisija.

Vozilo dužine 2,4 m i širine svega 0,85 m, ima 4 točka i putničku kabinu u koju mogu da se smeste vozač i suvozač, u konfiguraciji sedenja kao na skuteru.

Dodatnu funkcionalnost na tesnim parkiralištima i garažama obezbeđuju vrata koja se otvaraju unazad, u ravni bočnih stranica vozila, pa je pristup unutrašnjosti znatno olakšan.

Još jedna prednost u odnosu na klasične skutere ili skutere sa tri točka je to što se putnici nalaze u potpuno zatvorenoj i grejanoj kabini, koja je opremljena sigurnosnim pojasevima i vazdušnim jastucima, pa nema potrebe za dodatnom zaštitnom opremom, poput kacige ili motociklističkog odela.

Sa druge strane, da bi se vozio ovaj auto/skuter ipak je neophodna vozačka dozvola. PSA tvrdi da se konceptom lako upravlja i da se praktično vozi kao skuter na tri točka, zahvaljujući elektronskim sistemima za sprečavanje prevrtanja.

Što se motorizacije tiče, tu je napravljen mali kompromis, pa koncept ima plug-in hibirdni pogon koji se sastoji od benzinca sa jednim cilindrom, snage 42 ks, dva elektromotora smeštena u točkovima (razvijeni od strane kompanija Elaphe i Brembo) i 48-voltne baterije koju je napravio Samsung SDI.

Ukupna autonomija u vožnji iznosi 300 km, dok vozilo može da pređe 70 km ako se kreće isključivo na elektro pogon, uz nultu emisiju. Maksimalna brzina je 130 km/h.

Vesti

Bira se ekološki najprihvatljiviji automobil 2018.

Namera je da se izborom “najzelenijeg” modela afirmiše ekološki pristup proizvođača prilikom konstruisanja, procesa izrade i eksploatacije automobila, i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici vozila u našoj zemlji.

Vesti četvrtak 14.12. 08:36 Komentara: 7
strana 1 od 1292 idi na stranu