BMW najavio ekspanziju električnih modela

BMW veruje da budućnost pripada električnim automobilima i plug-in hibridima, pokazuje plan elektrifikacije modela ove kompanije do 2025.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

14:30

BMW najavio ekspanziju električnih modela
BMW i8 Roadster

Na ilustracijama koje je objavio bavarski proizvođač prikazane su faze uvođenja električnih i modela sa plug-in hibridnim pogonom.

Osim svih dosadašnjih elektrifikovanih automobila, koje je BMW lansirao u poslednjih nekoliko godina, vidi se da će prvi sledeći plug-in model koji će se pojaviti na tržištu biti i8 Roadster. Ovaj automobil imao je svetsku premijeru krajem novembra na sajmu automobila u Los Anđelesu, a u prodajne salone stiže naredne godine.

Za 2018. u planu je još jedan plug-in hibridni automobil sa značkom BMW-a, ali nije navedeno o kom vozilu je reč.
U okviru BMW grupe posluje i brend MINI, koji će sa svoje strane takođe učestvovati u predstojećoj elektrifikaciji. MINI će u 2019. lansirati čisto električni model, a najavljeni su i novi plug-in hibridi, nakon što je 2017. ponuđen Countryman, kao prvi plug-in MINI u gami.

Planom se dalje predviđa da 2020. stigne BMW X3 na struju.

Jedna od ključnih godina za BMW-ov električni program je 2021. kada dolazi prvi BMW iNext serije, za kojim sledi čak 9 modela na struju. Za 2022. najavljena su 3 nova BMW-a sa plug-in hibridnim pogonom, a u nardne tri godine još 5.

Inače, svi novi modeli koji se pojave 2021. i kasnije biće razvijeni tako da mogu da koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibridne sisteme i čisto električni pogon.
BMW je predvideo da će električni modeli koristiti modularne pogonske baterije, koje će biti dostupne u tri različite veličine.

Prva, najmanja varijanta imaće oznaku 30e, kapacitet od 60 kWh, i omogućavaće autonomiju vožnje od oko 450 km. Druga je 40e, sa 90 kWh i projektovanom autonomijom od oko 550 km, a treća, 50e, raspolagaće sa 120 kWh i garantovati radijus kretanja od oko 700 km.

Prva opcija ugrađivaće se u "kompaktnu" i "srednju" klasu automobila, druga u "kompaktnu", "srednju" i "luksuznu" klasu, dok je treća predviđena isključivo za "luksuznu" kategoriju BMW vozila.
BMW i8 Roadster
Većina običnih električnih BMW modela sa prednjim pogonom imaće elektromotor koji razvija preko 100 kW/136 ks, a oni sa zadnjim pogonom biće opremljeni agregatima od preko 200 kW/272 ks, dok će i jedni i drugi imati kao opciju pogon na sva 4 točka.

BMW automobili poznati su po svojoj sportskoj crti, pa će i u “električnoj eri” zadržati modele visokih performansi. U planu je da takva vozila napred imaju elektromotor snage preko 200 kW/272 ks, koji može biti uparen sa još dva dodatna elektromotora pozadi, od kojih će svaki proizvoditi preko 200 kW.

Za ove automobile nevedeno je da će od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 3 s.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: