BMW najavio ekspanziju električnih modela

BMW veruje da budućnost pripada električnim automobilima i plug-in hibridima, pokazuje plan elektrifikacije modela ove kompanije do 2025.

Podeli
BMW i8 Roadster
BMW i8 Roadster

Na ilustracijama koje je objavio bavarski proizvođač prikazane su faze uvođenja električnih i modela sa plug-in hibridnim pogonom.

Osim svih dosadašnjih elektrifikovanih automobila, koje je BMW lansirao u poslednjih nekoliko godina, vidi se da će prvi sledeći plug-in model koji će se pojaviti na tržištu biti i8 Roadster. Ovaj automobil imao je svetsku premijeru krajem novembra na sajmu automobila u Los Anđelesu, a u prodajne salone stiže naredne godine.

Za 2018. u planu je još jedan plug-in hibridni automobil sa značkom BMW-a, ali nije navedeno o kom vozilu je reč.

U okviru BMW grupe posluje i brend MINI, koji će sa svoje strane takođe učestvovati u predstojećoj elektrifikaciji. MINI će u 2019. lansirati čisto električni model, a najavljeni su i novi plug-in hibridi, nakon što je 2017. ponuđen Countryman, kao prvi plug-in MINI u gami.

Planom se dalje predviđa da 2020. stigne BMW X3 na struju.

Jedna od ključnih godina za BMW-ov električni program je 2021. kada dolazi prvi BMW iNext serije, za kojim sledi čak 9 modela na struju. Za 2022. najavljena su 3 nova BMW-a sa plug-in hibridnim pogonom, a u nardne tri godine još 5.

Inače, svi novi modeli koji se pojave 2021. i kasnije biće razvijeni tako da mogu da koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibridne sisteme i čisto električni pogon.

BMW je predvideo da će električni modeli koristiti modularne pogonske baterije, koje će biti dostupne u tri različite veličine.

Prva, najmanja varijanta imaće oznaku 30e, kapacitet od 60 kWh, i omogućavaće autonomiju vožnje od oko 450 km. Druga je 40e, sa 90 kWh i projektovanom autonomijom od oko 550 km, a treća, 50e, raspolagaće sa 120 kWh i garantovati radijus kretanja od oko 700 km.

Prva opcija ugrađivaće se u "kompaktnu" i "srednju" klasu automobila, druga u "kompaktnu", "srednju" i "luksuznu" klasu, dok je treća predviđena isključivo za "luksuznu" kategoriju BMW vozila.

BMW i8 Roadster
BMW i8 Roadster

Većina običnih električnih BMW modela sa prednjim pogonom imaće elektromotor koji razvija preko 100 kW/136 ks, a oni sa zadnjim pogonom biće opremljeni agregatima od preko 200 kW/272 ks, dok će i jedni i drugi imati kao opciju pogon na sva 4 točka.

BMW automobili poznati su po svojoj sportskoj crti, pa će i u “električnoj eri” zadržati modele visokih performansi. U planu je da takva vozila napred imaju elektromotor snage preko 200 kW/272 ks, koji može biti uparen sa još dva dodatna elektromotora pozadi, od kojih će svaki proizvoditi preko 200 kW.

Za ove automobile nevedeno je da će od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 3 s.

Vesti

strana 1 od 36 idi na stranu