Alfa Romeo ponovo u Formuli 1 posle tri decenije

Italijanski automobilski brend koji je deo grupacije FIAT Chrysler Automobiles (FCA) potpisao je višegodišnji sporazum o tehničkom i komercijalnom partnerstvu sa švajcarskim F1 timom Zauber (Sauber), i učestvovaće u svetskom šampionatu Formule 1 počevši od sezone 2018.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

15:59

Alfa Romeo ponovo u Formuli 1 posle tri decenije

Kako je saopšteno, bolidi će nositi prepoznatljive boje i logo brenda Alfa Romeo, glavnog sponzora tima i biće opremljeni Ferrari motorima.

Sporazum obuhvata stratešku, komercijalnu i tehničku saradnju u svim mogućim oblastima razvoja, uključujući i pristup inženjerskoj praksi i stručnosti tehničkog osoblja brenda Alfa Romeo. Partnerstvo će pružiti i dodatne mogućnosti dvema organizacijama i u Formuli 1 i u automobilskoj industriji uopšte, a zvanični naziv ekipe biće Alfa Romeo Sauber F1 Team.

"Ovaj sporazum sa timom Formule 1 Sauber predstavlja značajan korak ka preoblikovanju brenda Alfa Romeo koji se vraća Formuli 1 nakon više od 30 godina pauze", rekao je prvi čovek FCA, Serđo Markione.

"Kao auto-marka koja je pomogla u stvaranju istorije ovog sporta, Alfa Romeo priključiće se drugim velikim proizvođačima automobila koji učestvuju u Formuli 1. Sam brend takođe će imati koristi od razmene tehničkog i strateškog praktičnog znanja sa neosporno iskusnim partnerom kakav je tim Sauber".

Markione dodaje i da inženjeri i tehničari Alfa Romea sada imaju priliku da svoje iskustvo podele sa švajcarskim timom Formule 1.

Italijanski proizvođač poznat je po svom trkačkom nasleđu. Neprikosnoveni šampion predratnog takmičenja za Velike nagrade (1925. godine GP Tipo 2 dominirao je u prvom Svetskom šampionatu), Alfa Romeo učestvovao je u takmičenju Formule 1 od 1950. do 1988. godine i kao konstruktor i kao proizvođač motora.

Odmah nakon svog debija, Alfa Romeo osvaja prva dva svetska šampionata za vozače, 1950. i 1951. godine, sa vozačima Ninom Farinom (Nino Farina) i Huanom Manuelom Fanđom (Juan Manuel Fangio).

Od 1961. do 1979, Alfa Romeo učestvuje kao proizvođač motora za nekoliko timova Formule 1. Pri svom povratku ulozi konstruktora 1979. godine, Alfa Romeo beleži svoj najbolji rezultat 1983. godine, zauzimajući šesto mesto u šampionatu za konstruktore.

Više od 30 godina nakon povlačenja iz Formule 1 (1985. godine), Alfa se vraća sa namerom da ponovo ostavi svoj trag na stazi, kažu u tom italijanskom proizvođaču automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: