Veliki skok prodaje automobila na struju u svetu

U trećem tromesečju 2017. širom sveta je isporučeno 287.000 električnih i plug-in hibridnih automobila, što predstavlja rast prodaje od 63% u odnosu na isti period prethodne godine.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

10:42

Veliki skok prodaje automobila na struju u svetu

Istovremeno, u poređenju sa drugim kvartalom 2017. godine, prodaja vozila koja za pogon koriste elektromotor skočila je u trećem tromesečju za 23%.

Za ovakav rast najzaslužnija je Kina u kojoj je prodata polovina od svih elektrifikovanih automobila isporučenih širom sveta u priodu jul-septembar. Drugo najveće tržište bila je Evropa, dok je Severna Amerika treća po broju prodatih vozila koja za pogon koriste električnu energiju, piše Autonews.
Kineska vlada je nazaslužnija za to što je ova zemlja trenutno vodeća po prodaji, jer raznim merama stimuliše kupovinu elektrifikovanih automobila.

“Najvažniji razlog za ovakav potez vlasti u Kini je visok nivo zagađenja vazduha u velikim gradovima, čiji su uzročnici u znatnoj meri izduvni sistemi automobila sa unutrašnjim sagorevanjem”, objašnjava analitičarka Aleksandra O'Donovan.

Zbog toga su i uvedene značajne subvencije za nabavku vozila sa elektromotorima, pa su ona u Kini jeftinija od ekvivalentnih modela sa pogonom na benzin.

Procenjuje se da će u 2017. prodaja električnih i plug-in automobila u svetu po prvi put premašiti milion jedinica u jednoj kalendarskoj godini.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: