Automobili / Vesti 31

FIAT proizvodi model na kome gubi 20.000 $ po vozilu

Iako je većina električnih automobila i dalje preskupa za prosečnog kupca, neki proizvođači priznaju da čak i uz tako visoke cene beleže gubitke na svakom prodatom primerku.

Izvor:
FIAT 500e

Razvoj i proizvodnja modela na struju koštaju mnogo auto-kompanije, pa se one često udružuju kako bi zajedničkim snagama došli do jeftinijeg novog električnog automobila.

Iako neki proizvođači, poput Tesle, dobro zarađuju na prodaji svojih električnih vozila, FIAT priznaje da na svakom isporučenom modelu 500e na struju upiše gubitak od čak 20.000 dolara.

Ovu zapanjujuću informaciju lično je otkrio prvi čovek FIAT-Chryslera, Serđo Markione, tokom govora na jednom univerzitetu u Italiji. Poređenja radi, General Motors je objavio da na svakom prodatom primerku električnog modela Chevrolet Bolt gubi 9.000 dolara.

U ovu računicu su, pored fabričkih troškova same proizvodnje, uračunati i ogromni izdaci koje kompanije daju na istraživanje i razvoj modela na struju.

Inače, FIAT 500e napravljen je pre svega za tržište SAD, gde bez obračunatih subvencija košte oko 33.000 dolara. Pogoni ga elektromotor od 113 ks (83 kW) i 200 Nm, a sa punim baterijama može da pređe do 135 km.

FIAT 500e

Kako prenosi Blumberg, Markione je u svom govoru rekao da uprkos tolikim gubicima namerava da nastavi sa “elektrifikacijom” modela FIAT-Chryslera.

On je kazao da je, iako se lično ne slaže sa tim, razvoj električnih automobila u ovom trenutku neminovan i da je, naročito u Evropi, automobilska industrija krenula tim pravcem.

Markione smatra da tradicionalne auto-kompanije zato moraju da ubrzaju razvoj svojih električnih modela kako bi mogli da se takmiče sa Ilonm Maskom i “Teslom”, koji se, prema njegovim rečima, “kreću brzinom rakete” kada je reč o automobilima na struju.

Komentari 31
Čitajte
Pošalji komentar