Kakav zaokret: Od usisivača do automobila

Britanski proizvođač usisivača i drugih kućnih električnih uređaja, Dyson, objavio je da radi na sopstvenom automobilu na električni pogon.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2017.

13:29

Kakav zaokret: Od usisivača do automobila

Osnivač kompanije, Džejms Dajson, saopštio je ovu vest u poruci zaposlenima, u kojoj piše da će 2020. lansirati automobil na struju.

“Želim da ovo čujete direktno od mene: kompanija Dyson počela je razvoj električnog automobila koji energiju dobija od baterija i koji će biti predstavljen 2020. godine”, stoji u pismu upućenom zaposlenima.

Kompanija inače radi na električnom vozilu od 2015, a trenutno je u ovaj projekat uključeno 400 inženjera. Dajson u pismu navodi da je najpre imao ideju da napravi filtere koji će sprečiti ispuštanje u atmosferu štetnih čestica koji nastaju kao produkt sagorevanja u dizel motorima.

Ipak, nakon nekoliko godina rada, projekat je okončan bez uspeha. Tada je zaključio da je bolje da se problem štetnih gasova rešava na drugom mestu – u samom motoru, koji će biti električni.

Kako je najavljeno, Dyson automobil biće postavljen na neku od već postojećih mehaničkih platformi, koja će biti prilagođena za potrebe njihovog modela, dok će tehnologija pogonskih baterija biti razvijena u okviru same kompanije.

U projekat električnog automobila, Dyson će uložiti 2 milijarde funti (oko 2,3 milijarde evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: