Isabella se vraća posle šest decenija

Obnovljena auto-kompanija Borgward, koja je “oživela” 2015. nakon pola veka hibernacije, izložila je na frankfurtskom salonu savremenu verziju legendarnog modela Isabella iz 1950-tih.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

11:09

Isabella se vraća posle šest decenija
Borgward Isabella Concept (Foto: Newspress)

Isabella Concept predstavlja modernu interpretaciju nekadašnjeg istoimenog legendarnog modela.

U kompaniji Borgward kažu da je reč o produženom kupeu sa 4 vrata i 4 sedišta i savremenim, skulpturalnim dizajnom, koji u sebi sažima lepotu i najnaprednije tehnologije.
Borgward Isabella Concept (Foto: Borgward)
Koncept ima dužinu od 5 m, širinu od 1,9 m i visinu od 1,4 m.

Tehnički detalji o pogonskom sistemu nisu saopšteni.
Borgward Isabella Concept (Foto: Borgward)
Borgward, čije je sedište u Štutgartu, u poslednje dve godine predstavio je nekoliko pretprodukcijskih vozila iz krosover/SUV segmenta.

U Frankfurtu je najavio da planira da uđe na nemačko tržište do kraja godine sa prvim primercima seriskog modela Borgward BX7 TS Limited Edition. Kasnije bi trebalo da kupcima ponudi i modele BX5 i BX6.
Originalna Isabella i Borgward BX7 TS Concept iz 2015.
Iako ime Borgward ne znači mnogo današnjim ljubiteljima četvorotočkaša, tokom četiri decenije postojanja ovaj proizvođač ostavio je trag u automobilskoj istoriji.

Kompaniju je posle Prvog svetskog rata osnovao Carl F.W. Borgward. U početku je fabrika proizvodila jeftino lako vozilo na tri točka, Blitzkarren, koje je bilo popularno među malim trgovcima, a korišćeno je i u nemačkoj poštanskoj službi.
Borgward BX6 TS i BX5 koncepti iz 2016.
Ipak, ime Borgward ostalo je zapamćeno po modelima nastalim u periodu posle Drugog svetskog rata, kao što su Hansa 1500, Isabella i P100. Borgward je pored automobila izrađivao i kamione, autobuse, ali i razne vrste plovila, pa čak i helikoptere.

Za 42 godine postojanja proizvedeno je preko milion automobila sa značkom ove marke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: