Posle Tesle, pogledajte električni auto za plići džep

Pored relativno male autonomije u vožnji, trenutno najveća mana električnih automobila je njihova visoka cena. Međutim, jedan kineski proizvođač, u saradnji sa američkim General Motorsom, ponudio je kupcima mali gradski auto na struju koji košta samo 4.500 evra.

Podeli

Za razliku od luksuznih električnih modela kompanije Tesla, čija se cena kreće od 35.000, pa do preko 100.000 dolara, Baojun E100 je znatno skromnije vozlo.

Nastao je u fabrici američko-kineske kompanije SAIC-GM-Wuling, a koncepcija ovog električnog modela inspirisan je Smartom ForTwo.

Automobil može da preveze dva putnika a za pogon koristi elektromotor od 40 ks i 110 Nm.

Uz pomoć ovog agregata, Baojun E110 razvija maksimalnih 100 km/h, a električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama čiji kapacitet je za sada nepoznat.

Ipak, zna se da sa punim baterijama vozilo može da pređe do 155 km. Kada se potpuno isprazne, potrebno je 7,5 sati za njihovu dopunu.

Iako skromnih karakteristika i dimenzija, Baojun E110 opremljen je sistemom za elektronsku distribuciju sile kočenja (EBD), ABS-om, električnim servo uređajem na upravljaču, sistemom upozorenja na pojavu pešaka na putu, elektronskom parkirnom (ručnom) kočnicom, parking senzorima i ISOFIX sistemom za pričvršćivanje dečjeg sedišta.

Automobil se već u standardnoj verziji isporučuje sa multimedijalnim sistemom opremljenim sedmoničnim ekranom (koji se nalazi ispred vozača umesto klasične instrument table) i Wi-Fi konekcijom.

Model sa skupljim paketom ima i poseban “touch-pad” na centralnoj konzoli, kao i beskontaktno otključavanje vrata.

Baojun E110 se u Kini prodaje po ceni od 35.800 juana, što je približno 4.500 evra. Poređenja radi, najjeftiniji Smart ForTwo sa električnim pogonom u Nemačkoj košta skoro 22.000 evra.

.

.

.

.

Vesti

Land Rover krije novi Defender zbog straha od Kineza

Naslednik legendarnog terenca biće predstavljen 2018, a Land Rover će preskočiti uobičajenu fazu prikazivanja konceptnog vozila jer se plaši da bi neki od kineskih proizvođača mogao da napravi kopiju i lansira je na tržište te zemlje pre originalnog produkcijskog modela.

Vesti petak 15.12. 13:20 Komentara: 10

Bira se ekološki najprihvatljiviji automobil 2018.

Namera je da se izborom “najzelenijeg” modela afirmiše ekološki pristup proizvođača prilikom konstruisanja, procesa izrade i eksploatacije automobila, i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici vozila u našoj zemlji.

Vesti četvrtak 14.12. 08:36 Komentara: 9
strana 1 od 1292 idi na stranu