Još jedna žrtva krosovera: Ford ukida model B-MAX

Fordov mini-ven koji se izrađuje u susednoj Rumuniji, prestaće da se proizvodi u septembru usled sve manje tražnje.

Podeli
Ford B-MAX
Ford B-MAX

Rastuća naklonost evropskih kupaca prema krosover/SUV modelima dovešće do gašenja proizvodnje još jednog MPV vozila. Nakon najave da će Kia odustati od dalje proizvodnje modela Venga, i Ford je odlučio da ukine model B-MAX.

Najmanji Fordov MPV model, koji se od juna 2012. sklapa u pogonu u Rumuniji, prestaće da se izrađuje u septembru. B-MAX nije ostvario prodajne rezultate koji su se od njega očekivali, pa ova odluka menadžmenta Forda ne predstavlja veliko iznenađenje, pogotovu ako se zna da će ga na proizvodnim trakama zameniti potkompaktni krosover EcoSport koji ima veći tržišni potencijal.

Inače, Ford B-MAX pripada istom automobilskom segmentu kao i "kragujevački" FIAT 500L koji je ove godine kompletno redizajniran, i koji je najprodavaniji model u svojoj klasi u Evropi.

Ford B-MAX
Ford B-MAX

Ford polaže velike nade u krosover EcoSport, pa je za potrebe proizvodnje ovog automobila u Rumuniji angažovao oko 1.700 radnika, a očekuje se da prvi primerci budu napravljeni tokom jeseni.

Evropska verzija EcoSporta imaće premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu, u septembru, i ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od svog američkog rođaka, a nepoznanica je da li će se u Evropi ovaj model prodavati i u verziji 4x4 ili samo u varijanti sa prednjim pogonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu