Izleteli sa puta, krive Teslinog autopilota

Teslin autopilot je označen kao krivac u još jednoj saobraćajnoj nesreći, a vozač tvrdi da je automobil odjednom sam ubrzao i zbog toga sleteo sa puta u jarak.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2017.

12:31

Izleteli sa puta, krive Teslinog autopilota
Foto: Tesla

Automobil je sleteo sa puta u Kandijohi kauntiju u Minesoti, završio je u jarku na krovu, a pet osoba u vozilu je prošlo sa lakšim povredama.

"Vozač Dejvid Klark je izjavio da je vozilo, kada je upalio autopilot, iznenada ubrzalo i izazvalo izletanje automobila sa puta i prevrtanje. Klark i četvoro odraslih putnika su zaradili lakše povrede", navodi se u policijskom izveštaju.

Prema dostupnim informacijama, automobil je nailazio na račvanje puta i umesto skretanja, nastaivo je pravo i pao u malu močvaru.

Iz Tesle poručuju da im je "drago što su vozač i putnici dobro" i da rade na utvrđivanju svih činjenica.

"Još nismo ustanovili da li je autopilot zaista korišćen i nemamo razloga da verujemo da je naš Autopilot, koji prema istraživanjima smanjuje broj nesreća za 40 odsto, radio bilo kako drugačije od onoga kako je dizajniran", navode iz Tesle.

Takođe, iz kompanije podsećaju da vozači imaju odgovornost da sve vreme budu uključeni u vožnju i spremni da preuzmu kontrolu.

"Vozači moraju da prihvate tu odgovornost pre nego što upale autopilot", kažu iz Tesle.

Naravno, vredi istaći da Tesla zaista upozorava vozače da je njihov sistem autonomne vožnje na nivou dva, odnosno da je vozač i dalje potpuno odgovoran za to da ima kompletnu svest o tome šta se dešava na putu.

Istraga je u toku, a biće zanimljivo videti da li je Teslin autopilot zaista zakazao ili je Dejvid ipak malo dodao gas pred prijateljima i nije uspeo da kontroliše vozilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: