A8 je tu - Audi predstavio budućnost

Audi je predstavio svoju budućnost. Četvrta generacija luksuzne limuzine A8 je prvi put otkrivena u Barseloni, a impresivnije od impresivne spoljašnjosti jeste ono što se krije ispod haube dosad najutonomnijeg automobila namenjenog za serijsku proizvodnju.

Podeli

A8 je pun tehnoloških inovacija, a nemačka kompanija veruje da će prvo vozilo sa autonomijom trećeg nivoa i elektronikom koja brine o svakom aspektu vožnje uz novi, napredni "infotejnment" sistem ucrtati novi put za sve "audije", velike i male, koji bi trebalo da siđu na puteve narednih godina.

"Ovo je otelotvorenje našeg nasleđa, ali i naše budućnosti", rečeno je na predstavljanju.

Veštačka inteligencija Traffic Jam Pilot je tu da sve do brzine od 60km/h u potpunosti kontroliše vozilo, a iz Audija kažu da vozači "mogu da sklone ruke sa volana i da se posvete drugim aktivnostima koje im pruža vozilo - recimo gledanju filmova".

Kada automobil stigne do određene brzine i AI proceni da je potrebna ljudska ruka, vozač će biti obavešten.

Tada kontrolu nad svim sistemima preuzima čovek, a za njegovu udobnost se brinu novi sistem elektromehaničkog vešanja i pogon na sva četiri točka, koji bi trebalo da pruži utegnutiji i sportskiji osećaj vožnje.

Snagu će isporučivati niz agregata - za početak dva V6 turbo 3.0l TDI (286KS) i 3.0l TFSI (340KS), a kasnije i dizel i benzin varijanta 4.0l V8. Seriju će upotpuniti 6l W12.

Uporedo sa navedenim motorima A8 će pokretati poseban električni sistem na 48V koji će omogućiti da se "pravi" motor ugasi i da se potrošnja u idealnim uslovima spusti ispod litre - 0,7l na pređenih 100 kilometara.

Što se dizajna tiče, to je pitanje ukusa, ali svi koji su videli Prologue 2014 znaju šta mogu da očekuju.

Početna cena je 90.600 evra za osnovnu verziju A8, a za onu sa L oznakom 94.100.

Audi put an A8 mockup on a crane and it was sort of insane.

A post shared by Roberto Baldwin (@strngwys) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu