BMW M5 za 2018: 600 “konja”, 0-100 km/h za 3,5 s

Nemački proizvođač objavio je prve zvanične informacije o novom najbržem modelu Serije 5.

Podeli

Nakon premijere najnovije generacije BMW-a Serije 5, zaljubljenici u sportsku “M” verziju ove limuzine sa nestrpljenjem su očekivali naslednika aktuelnog BMW-a M5.

Kako bi im skratio vreme do premijere novog modela, BMW je objavio kratki video na kome je prikazan “kamuflirani” automobil, ali i saopštio prve tehničke detalje o ovom vozilu.

Novi M5 dobijaće snagu od 4.4 litarskog M TwinPower Turbo V8 benzinca koji isporučuje najmanje 600 ks i razvija nešto više od 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta!

Motor je povezan sa osmobrzinskim automatskim M Steptronic menjačem koji omogućava da auto ubrza iz mesta do stotke za manje od 3,5 s.

Poređenja radi, trenutno najsnažniji BMW Serije 5 je model M550i xDrive, koji za pogon koristi takođe 4.4 litarski V8 agregat, ali sa "samo" 462 ks (340 kW). Ovaj automobil od 0 do 100 km/h stiže za tačno 4 s.

Još uvek aktuelni M5 prethodne generacije raspolaže sa 560 konjskih snaga.

Kao što se i očekivalo, novi BMW M5 je opremljen M xDrive sistemom pogona na sva 4 točka.

Ipak, zahvaljujući specijalno dizajniranom sistemu sa centralnom upravljačkom jedinicom, automobil će tokom većeg perioda u vožnji i dalje koristiti isključivo zadnji pogon, a snaga će se povremeno, po potrebi, automatski raspoređivati na sva 4 točka.

Osim toga, novi pogonskih sistem opremljen je sa tri predefinisana moda vožnje: 2WD, 4WD i 4WD Sport.

Ako se izabere prvi od navedenih, xDrive sistem se deaktivira, a BMW M5 se pretvara u dobrog, starog “sportistu” sa tradicionalnim zadnjim pogonom.

Pogledajte “tizer” video za BMW M5:

Novi BMW M5 imaće premijeru tokom 2017, najverovatnije na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru, a u prodajne salone stiže do kraja godine.

Vesti

strana 1 od 1333 idi na stranu