Projekat pomoći osobama sa invaliditetom u saobraćaju

Na aktuelnom auto-salonu u Beogradu, osobama sa invaliditetom dodeljeni su vaučeri za prepravku vozila i ugradnju specijalnih komandi u automobile.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

15:20

Projekat pomoći osobama sa invaliditetom u saobraćaju
Dodela vauèera èlanovima Saveza paraplegièara i kvadriplegièara Srbije (Foto: AMSS)

U Hali 1 Beogradskog sajma održana je konferencija za medije na kojoj su Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Auto-moto savez Srbije predstavili sertifikovane ručne komande za osobe sa invaliditetom, za koje je Ministarstvo opredelilo 1.956.506 dinara.

Ova sredstva koristiće se u okviru projekta ,"Jednaki u saobraćaju", za nabavku, ugradnju i servis za sve one kojima su potrebne ručne komande, a AMSS je obezbedio da se u "Centru za motorna vozila" izvrše besplatna ispitivanja i izdavanje uverenja potrebnog za registraciju vozila.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, Mihajlo Pajević, istakao je da je 2016. godine pokrenuta kampanja kojom bi bilo omogućeno da ručne komande za osobe sa invaliditetom postanu ortopedska pomagala, a koju su Ministarstvo i AMSS prepoznali i obećali da će podržati.

"U petak 31. marta, prvih 20 vozila članova Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije dobilo je vaučere", rekao je Pajević, zahvalivši se Ministarstvu i AMSS-u "za sve što su uradili da zaista budemo jednaki u saobraćaju".

Veliki je broj slučajeva u kojima su osobe sa invaliditetom prilagođavale automobile svojim potrebama samostalno, ali bez obzira na njihovu snalažljivost takvo postupanje nije bezbedno i nosi sa sobom veliki rizik za sve koji učestvuju u saobraćaju, čija je bezbednost na prvom mestu, istaknuo je na konferenciji za medije predsednik AMSS-a, Mirko Butulija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, naglasio je ovom prilikom da osobe sa invaliditetom nisu ljudi sa posebnim potrebama, već osobe koje svoje potrebe zadovoljavaju na specifičan način, a zadatak države i društva jeste upravo da omogući zadovoljavanje tih potreba.

Zahvaljujući AMSS, Srbija ima centar u kome je moguće vršiti ne samo proveru vozačkih sposobnosti osoba sa invaliditetom, već i vršiti njihovu obuku.

U cilju ostvarivanja neophodnih uslova za bezbedno učešće u soabraćaju, besplatna ugradnja ručnih komandi biće obezbeđena za sve one kojima su neophodne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: