Koliki je vaš rekord u "zelenom talasu"? Njegov je 236

Iskusniji vozači to što svaki dan prolaze istom rutom koriste kao prednost i vremenom nauče da "osećaju" semafore. Međutim, radost "zelenog talasa" često uguše saobraćajne gužve ili samo jedan vozač koji "davi" ili ostane u raskrsnici jer "juri žuto".

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

12:37

Koliki je vaš rekord u

Ipak, ima onih koji se prema sofisticiranoj usklađenosti saobraćajne signalizacije ophode nešto drugačije - Noa Formen, vozač Ubera iz Njujorka uspeo je da na Menhetnu početkom meseca uhvati "zeleni talas" i prođe kroz 236 raskrsnice sa semaforima bez stajanja.

Njegovo interesovanje za sistem počelo je 2014. godine, kada je na internetu video snimak vozača koji je prošao kroz 55 zelenih svetala.

"Pomislio sam da sigurno to mogu da nadmašim. Nakon višegodišnje vožnje po gradu, naučite da uočavate šablone", kaže Forman.

Kao iskusan vozač sa decenijskim stažom u čuvenom njujorškom žutom taksiju Forman je iste godine probio magičnu granicu od sto zelenih svetala, a zatim je po prelasku u Uber nastavio da radi na svom rekordu.

"Važno je da imate konstantnu brzinu i da ne morate da kočite. Kada nađete pravi trenutak, svetla se samo pale pred vama", kaže Forman.

Njegov sledeći cilj je 500 raskrsnica u prometnom Njujorku, ali kaže da ne žuri.

"Vrlo važno je poštovati sva pravila, jer vožnja prekomernom brzinom uglavnom samo dodatno napravi probleme u toku saobraćaja. Čak i kada promene sistem, možete brzo da se prilagodite na evoluciju i pronađete talas", kaže Forman.

Takođe, ovaj profesionalni vozač se nada da će svi početi poštuju pravila, jer, kako kaže, tako bi i raskrsnice bile čistije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: