Premijera: Mazda CX-5 za 2017.

Druga generacija Mazde CX-5 zadržala je prepoznatljivi Kodo dizajn kojim je privukla kupce kada se prvi put pojavila 2011. godine, a automobil sada izgleda još modernije i agresivnije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2016.

13:08

Premijera: Mazda CX-5 za 2017.

Pored Alfa Romea Stelvio, na auto-salonu u Los Anđelesu održana je premijera još jednog SUV modela koji se željno iščekivao. Mazda je publici predstavila naslednika aktuelnog CX-5, vozila sa kojim je japanski proizvođač pre pet godina počeo obnovu game.

Te 2011, na prvoj Mazdi CX-5 debitovao je sveži, Kodo dizajnerski jezik, kao i inovativna Skyactiv tehnologija, uključujući novu mehaničku platformu i motore. U međuvremenu, obnovljena je kompletna gama i tranzicija je uspešno završena.
Međutim , Mazda nije želela da se uljuljka i dozvoli da joj dizajn automobila prerano zastari, pa je nakon samo 5 godina od lanisranja prve generacije, stigao potpuno novi CX-5. Osnovni stilski koncept je očuvan, ali je SUV primetno modernizovan, po ugledu na modele CX-3 i CX-9 (nije dostupan u Evropi).

Prednji deo automobila ima naglašeniji i izdignutiji "nos", sa oštrijim, agresivnijim izgledom, dužom haubom, te tanjim i izduženim farovima. Branik je takođe potpuno redefinisan, sa novim maglenkama, dok je maska hladnjaka masivnija i umesto horizontalnih lajsni, sadrži mrežastu teksturu.
Zadnji deo automobila takođe je pretreo značajne stilske promene, uključujući potpuno preoblikovan profil vrata prtljažnika.

Diskretno su korigovane i proporcije vozila, karoserija je šira za 10 mm u odnosu na prethodnika, a A stubovi su pomereni unazad za 35 mm.
Značajno je izmenjena i unutrašnjost. Uz redizajnirani volan i novu instrument tablu, u potpunosti je redefinisan oblik i položaj ekrana multimedijalnog sistema, koji je izmešten na vrh centralne konzole, kao kod ostalih novih Mazdi.

Novi su i ventilacioni otvori i ostale komande u kokpitu, a tek kada se uporede fotografije starog i novg enterijera, vidi se koliko su velike razlike između dve generacije CX-5.
Motorizacija će se razlikovati u zavisnosti od tržišta, a u Mazdi kažu da će novi CX-5 između ostalog biti dostupan sa 2.2 litarskim Skyactiv-D dizelašem, kao i 2.0 i 2.5 Skyactiv-G benzincima. Ponuda motora na Starom kontinentu biće poznata nakon evropske premijere, koja se očekuje u martu, na auto-salonu u Ženevi.

Inače, sve pogonske jedinice uparene su ili sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili sa šestostepenim automatikom. Pogon na prednje točkove dolazi kao standard, a na raspolaganju je kao i do sada 4x4 verzija.
Kada je reč o konstrukciji automobila, Mazda se pohvalila da je povećala torzionu krutost za 15,5% u poređenju sa aktuelnim CX-5. Ovo je u najvećoj meri postignuto upotrebom čelika ultra-visoke čvrstoće u izradi A i B stubova.

Unapređena je i aerodinamika vozila, pa je buka usled strujanja vazduha u vožnji smanjena za oko 1,3 dB, a bezbednosni sistemi asistencje između ostalog obuhvataju Mazdin radarski adaptivni tempomat i tehnologiju za prepoznavanje saobraćajnih znakova.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: