Alfa Romeo Stelvio - SUV za trkačku stazu (FOTO)

Prvi SUV model italijanskog proizvođača imao je svetsku premijeru na sajmu automobila u Los Anđelesu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2016.

09:16

Alfa Romeo Stelvio - SUV za trkačku stazu (FOTO)

Alfa Romeo se tako pridružio brojnim svetski proizvođačima automobila koji su poslednjih godina - videvši da pomama za krosover/SUV modelima ne jenjava - u svoj proizvodni program uvrstili takozvani "urbani terenac".

Očekivano, dizajn prednjeg dela Stelvia u velikoj meri je prekopiran sa modela Giulia. Oblik farova i otvori na maski hladnjaka i braniku veoma su slični onima na Alfinoj novoj limuzini, baš kao i stop svetla.
Alfa je, kao i prilikom predstavljanja modela Giulia, odlučila da javnosti najpre prikaže top verziju - Stelvio Quadrifoglio, sa najsnažnjijim motorom u ponudi. Osim moćnog pogonskog agregata, ovu verziju karakterišu i specijalni aerodinamički dodaci, kao i četvorocevni završetak izduvnog sistema.
Kokpit takođe liči na unutrašnjost Giulie, sa centralno postavljenim ekranom multimedijalnog sistema, dimenzija 6,5 inča u standardnoj verziji, odnosno 8,8 inča u doplatnoj opciji. Na raspolaganju je i Harman Kardon audio sistem, sa 14 zvučnika, a automobil je opremljen gomilom elektronskih sistema asistencije, među kojima su adaptivni tempomat, nadgledanje drugih vozila u mrtvom uglu vozača, upozorenje na opasnost od frontalnog sudara, sistem upozorenja na napuštanje saobraćajne trake kojom se Stelvio kreće, dok su kao opcija ponuđeni i prednji parking senzori.
Alfin SUV koristi istu "Giorgio" mehanički platformu na kojoj je bazirana i nova limuzina, a ispod haube je poznati 3.0 twin-turbo V6, koji se koristi i za pogon Giulie Quadrifoglio. Ovaj agregat, razvijen u Ferrariju, isporučuje 510 ks i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na sva 4 točka pomoću osmobrzinskog automatskog menjača, koji stepene prenosa menja za svega 100 milisekundi. U Alfa Romeu kažu da Stelvio Quadrifoglio do stotke stiže za oko 4 sekunde, dok je maksimalna brzina automobila 284 km/h.
Stelvio će već u baznoj varijanti imati Chassis Domain Controller i čuveni Alfin DNA sistem koji menja dinamičko ponašanje automobila u skladu sa vozačevim odabirom režima. Quadrifoglio verzija, koja je predstavljena na premijeri u Los Anđelesu, imaće DNA Pro varijantu ovog sistema, koja osim standardnih Dynamic, Natural i Advanced Efficient režima, ima i Race mod za trkačku stazu.
Evropsku premijeru, Alfa Romeo Stelvio imaće najverovatnije na sajmu automobila u Ženevi 2017, kada bi mogla da bude prikazana i "ogoljena" varijanta. Datum početka prodaje i cena biće saopšteni kasnije.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: