Seat ukinuo Ibizu karavan, ugasiće još jedan model

Španski proizvođač okonačao je prodaju modela Ibiza Sports Tourer, čime su kupci ostali uskraćeni za jedan od retkih malih karavana na evropskom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

10:39

Seat ukinuo Ibizu karavan, ugasiće još jedan model
Odlazak: Seat Ibiza ST

Tržišna kretanja i trendovi uslovljavaju planove i poteze auto-kompanija. Tako je ekspanzija krosover/SUV modela dovela do toga da neki automobilske segmenti polako gube na značaju. Među njima su i potkompaktni karavani, kojih je u ponudi sve manje.

Nakon odluke Seata da iz svog proizvdnog programa izbaci model Ibiza Sports Tourer, evropskim kupcima na raspolaganju je još nekoliko srodnih automobila, kao što su Fabia Combi ili Renault Clio Grandtour.

Ibiza Sports Tourer prestala je da se proizvodi još u maju, a Seat je i zvanično potvrdio da je mali karavan ugašen zbog slabe tražnje. Kada španski proizvođač predstavi sledeću generaciju hečbeka Ibiza, mesto karavan verzije, zauzeće mali krosover, za koji mediji navode da će se zvati Arona.

Ovaj automobil trebalo bi da se pojavi na tržištu do kraja 2017. godine.
Aktuelna Seat Alhambra
Drugi Seatov model kome se bliži kraj je MPV Alhambra. Šef Seatovog dizajna, Alejandro Mesonero, najavio je da će aktuelna Alhambra prestati da se izrađuje 2018. godine i da bi takođe trbalo da je zameni krosover/SUV model. Novi model biće nešto manji od Škode Kodiaq, ali će kao i češki SUV moći da se naruči u verziji sa 7 sedišta.

Interesantno je da je Alhambra, otkako je restilizovana 2015, zabeležila rast prodaje. Broj isporučenih vozila u prvih devet meseci 2016. za 23% je veći nego u istom periodu prethodne godine. Rast prodaje pripisuje redizajnu, ali i unapređenim motorima i novim tehnologijama koje su dostupne kupcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: