Novi Hyundai i30 debitovao na sajmu u Parizu (FOTO)

Na aktuelnom pariskom auto-salonu Hyundai je predstavio treću generaciju svog kompaktnog hečbeka.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

13:07

Novi Hyundai i30 debitovao na sajmu u Parizu (FOTO)
Foto: Newspress

Novi i30, koji je oblikovan i razvijen u Evropi, jer je pre svega i namenjen kupcima na Starom kontinentu, ima potpuno drugačiji prednji deo u odnosu na prethodnika, sa naglašenom maskom hladnjaka koju karakteriše takozvana "kaskadna" tekstura i veliki amblem Hyundaija u sredini. Ispod zakošenih farova nalaze se vertikalno nanizana LED dnevna svetla.

Posmatrajući novi i30 sa boka, uočavaju se veće staklene površine i širi C stub, dok je gornja linija vrata gotovo horizontalna, za razliku od aktuelnog modela. Zadnji deo takođe je potpuno izmenjen u poređenju sa prethodnom, drugom generacijom. Stop svetla su sada pravilnijeg oblika i manje se zavlače u zadnja krila, dok vrata prtljažnika imaju neobičan, "izlomljen" profil, po čemu će i30 biti prepoznatljiv na putu.
Foto: Newspress
Tabela sa spoljnim dimenzijama vozila (4.340/1.795/1.455 mm) otkriva da je automobil duži za 40 mm, širi za 15 mm, ali i niži takođe za 15 mm, u odnosu na prethodnu verziju, dok je međuosovinsko rastojanje ostalo nepromenjeno (2.650 mm). Zapremina prtljažnika iznosi 395 l, a obaranjem sedišta narasta na maksimalnih 1.301 l.

Da bi parirao izuzetno jakoj konkurenciji u klasi kompaktnih hečbek modela, novi i30 opremljen je i brojnim bezbednosnim elektronskim sistemima. Na listi su sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti od forntalnog sudara, "pametni" tempomat, sistem detekcije vozila u mrtvom uglu, upozorenje na nailazak drugog vozila prilikom isparkiravanja unazad, sistem za održavanje automobila u voznoj traci, obaveštenje o ograničenju brzine na putnoj deonici kojom se vozilo kreće, sistem automatskog uključivanja i isključivanja dugih svetala...
Foto: Newspress
Novina u ponudi Huyndaija je tehnologija koja prati ponašanje vozača za volanom i detektuje pojavu umora kako bi se sprečla moguća nesreća. Sistem analizira informacije kao što je ugao zaokretanja volana, pozicija vozila u okviru saobraćajne trake kojom se auto kreće, vreme provedeno u vožnji. Ako otkrije naznake nepažnje za volanom, automobil će upozoriti vozača zvučnim signalom i obaveštenjem na displeju instrument table.

Dizajn unutrašnjosti automobila donosi brojne novine. Komandna tabla je skladnija, i više nije vizuelno "presečena" centralnom konzolom. Redizajnirani su i volan, ventilacioni otvori, multimedijalni sistem, komande klima uređaja... Generalno, enterijer Hyundaija i30 izgleda znatno lepše i kvalitetnije nego ranije.
Foto: Newspress
Motorizacija novog i30 obuhvata tri benzinska i tri dizel motora. Osnovni benzinac je atmosferski četvorocilindarski 1.4 litarski agregat sa 100 ks i 134 Nm. Sledi trocilindarski turbo motor od jednog litra, koji proizvodi 120 ks i 170 Nm, a u vrhu ponude benzinaca je 1.4 T-GDI turbo jedinica sa 4 cilindra, 140 ks i 242 Nm.

Dizelaše predstavlja 1.6 DOHC motor sa 16 ventila, dostupan u tri verzije. Najslabiji isporučuje 95 ks i 280 Nm, zatim tu je varijanta sa 110 ks i 280 Nm, i najsnažnija verzija sa 136 ks i 300 Nm.

Dva slabija benzinca i bazni dizel motor upareni su isključivo sa šestobrzinskim manulenim menjačem, dok se 1.4 T-GDI i dva jača dizelaša mogu naručiti i sa sedmostepenim menjačem sa duplim kvačilom.
Foto: Hyundai
Novi i30 u prodajne salone stiže početkom 2017. godine, do kada će biti poznata i cena ovog automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: