Karavan za avanturiste: Volvo V90 Cross Country

Volvo je upotpunio familiju vozila iz serije 90 Cross Country verzijom svog najvećeg karavana.

Podeli

Novi automobil nastavlja tradiciju započetu pre skoro dve decenije kada je Volvo predstavio prvi veliki karavan namenjen vožnji po svim putnim podlogama i terenima, model V70 XC.

Kako kažu u toj kompaniji, Cross Country modeli zauzimaju značajno mesto u njihovom proizvodnom programu, jer stil života mnogih kupaca luksuznih automobila podrazumeva avanturistički duh i potrebu da se vozilom siđe sa asfalta.

Zbog toga je V90 Cross Country uz postojeće elegantne linije najvećeg Volvo karavana, vrhunske bezbednosne karakteristike i komfor u vožnji, dobio elemente koji ga čine sposobnim za avanturu.

Novi model razvijen je i testiran u Švedskoj, koja ima oštre zime, ali i raznovrsne predele i terene idealne za ispitivanje mogućnosti jednog ovakvog automobila. Tako je V90 Cross Country testiran na severu zemlje gde je uobičajeno da se temperature zimi spuštaju na -40 stepeni Celzijusa.

Kako bi simulirali ekstremne vremenske uslove sa suprotnog kraja temperaturnog spektra, automobil je ispitivan i u vrelim pustinjama Arizone.

U odnosu na standardni V90, Cross Country ima povišeno oslanjanje za 65 mm, čime je odstojanje od tla poraslo na značajnih 218 mm.

Poboljšane terenske sposobnosti i robustan izgled spoljašnjosti ne isključuju potrebu za luksuzom, pa tako ovaj automobil ima u ponudi sve one sadržaje koje krase Volvo S90 i V90, kao što je recimo premijum audio sistem firme Bowers & Wilkins.

Volvo nije objavio tehničke detalje i specifikacije pogonskih jednica tokom prve prezentacije automobila. Ipak, iznenađenja ne bi trebalo da bude, jer će motorizacija biti preslikana sa modela S90 i V90.

Može se računati na iste one četvorocilindarske D4, D5, T5 i T6 motore viđene u regularnoj karavan verziji, u rasponu između 190 i 320 ks, a snaga se naravno standardno prenosi na sva 4 točka. Moguće je da će u ponudi biti i Plug-In hibridna T8 varijanta.

Proizvodnja modela V90 Cross Country počinje tokom jeseni u fabrici Torslanda, u Švedskoj, kada će biti poznata i cena automobila, dok će prvi primerci do svojih vlasnika stići početkom 2017. godine.

Pogledajte promotivni video za Volvo V90 Cross Country:

Vesti

Bicikli i kacige deci iz Zavoda za vaspitanje omladine

Auto-moto savez Srbije (AMSS), u saradnji sa JKP "Parking servis", a uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS), dodelio je Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu bicikle i kacige za bicikliste.

Vesti petak 30.09. 11:44 Komentara: 1
strana 1 od 36 idi na stranu