Karavan za avanturiste: Volvo V90 Cross Country

Volvo je upotpunio familiju vozila iz serije 90 Cross Country verzijom svog najvećeg karavana.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

09:28

Karavan za avanturiste: Volvo V90 Cross Country

Novi automobil nastavlja tradiciju započetu pre skoro dve decenije kada je Volvo predstavio prvi veliki karavan namenjen vožnji po svim putnim podlogama i terenima, model V70 XC.

Kako kažu u toj kompaniji, Cross Country modeli zauzimaju značajno mesto u njihovom proizvodnom programu, jer stil života mnogih kupaca luksuznih automobila podrazumeva avanturistički duh i potrebu da se vozilom siđe sa asfalta.
Zbog toga je V90 Cross Country uz postojeće elegantne linije najvećeg Volvo karavana, vrhunske bezbednosne karakteristike i komfor u vožnji, dobio elemente koji ga čine sposobnim za avanturu.

Novi model razvijen je i testiran u Švedskoj, koja ima oštre zime, ali i raznovrsne predele i terene idealne za ispitivanje mogućnosti jednog ovakvog automobila. Tako je V90 Cross Country testiran na severu zemlje gde je uobičajeno da se temperature zimi spuštaju na -40 stepeni Celzijusa.

Kako bi simulirali ekstremne vremenske uslove sa suprotnog kraja temperaturnog spektra, automobil je ispitivan i u vrelim pustinjama Arizone.
U odnosu na standardni V90, Cross Country ima povišeno oslanjanje za 65 mm, čime je odstojanje od tla poraslo na značajnih 218 mm.

Poboljšane terenske sposobnosti i robustan izgled spoljašnjosti ne isključuju potrebu za luksuzom, pa tako ovaj automobil ima u ponudi sve one sadržaje koje krase Volvo S90 i V90, kao što je recimo premijum audio sistem firme Bowers & Wilkins.
Volvo nije objavio tehničke detalje i specifikacije pogonskih jednica tokom prve prezentacije automobila. Ipak, iznenađenja ne bi trebalo da bude, jer će motorizacija biti preslikana sa modela S90 i V90.

Može se računati na iste one četvorocilindarske D4, D5, T5 i T6 motore viđene u regularnoj karavan verziji, u rasponu između 190 i 320 ks, a snaga se naravno standardno prenosi na sva 4 točka. Moguće je da će u ponudi biti i Plug-In hibridna T8 varijanta.
Proizvodnja modela V90 Cross Country počinje tokom jeseni u fabrici Torslanda, u Švedskoj, kada će biti poznata i cena automobila, dok će prvi primerci do svojih vlasnika stići početkom 2017. godine.

Pogledajte promotivni video za Volvo V90 Cross Country:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: