Chevrolet Bolt sa punim baterijama prelazi skoro 400 km

Američki proizvođač saopštio je da će njegov električni automobil moći da pređe i do 383 km (238 milja), pre nego što mu se isprazne baterije, što je bolji rezultat od najavljene autonomije Teslinog Modela 3.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2016.

09:33

Chevrolet Bolt sa punim baterijama prelazi skoro 400 km

Kada je početkom 2016. u Las Vegasu predstavljala model Bolt, izvršna direktorka General Motorsa, Meri Bara, izjavila je da, prema preliminarnim podacima, taj automobil sa jednim punjenjem baterija može da se vozi oko 320 km. Chevrolet je sada izašao u javnost za novim informacijama o autonomiji svog električnog automobila, pozivajući se na podatke koje je saopštila Američka agencija za zaštitu okoline (EPA).

EPA tvrdi da je radijus kretanja znatno veći nego što je kompanija u početku najavljivala i da iznosi 383 km. Podatak o autonomiji kretanja važan marketinški adut na tržištu električnih modela, s obzirom da, recimo, Teslin Model 3 ima projektovan radijus kretanja od oko 350 km. Iako se ciljne grupe kupaca ova dva električna automobila samo delimično preklapaju, njihova cena na američkom tržištu je slična (oko 30.000 dolara), pa na neki način predstavljaju konkurenciju jedan drugom.
Chevrolet Bolt je u prednosti i zato što u američke prodajne salone stiže narednih meseci, dok potencijalni kupci Modela 3 moraju da čekaju bar još godinu dana, pod uslovom da su do sada već rezervisali svoj primerak.

Bolt za pogon koristi elektromotor sa 204 ks (150 kW) i 360 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Energiju obezbeđuju baterije kapaciteta 60 kWh, razvijene u kompaniji LG. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za približno 7 s.

Za potpunu dopunu baterija na standardnom kućnom punjaču potrebno je devet sati, a na promociji u Las Vegasu čelnica General Motorsa tvrdila je da ih je moguće napuniti do 80% kapaciteta za samo 60 minuta.
Bolt neće prodavati u Evropi, ali će zato Opel na tržište Starog kontinenta plasirati sestrinski model Ampera-e.

Opelov električni automobil imaće premijeru na predstojećem auto-salonu u Parizu, a prema podacima u skaldu sa NEDC (New European Driving Cycle) standardom, ovaj model će sa jednim punjenjem baterija moći da pređe i preko 400 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: