Kia na struju pobedila na reliju električnih vozila

Na takmičenju "Nikola Tesla EV Rally 2016", održanom u Hrvatskoj, trijumfovao je model Kia Soul EV, sa vozačem Ivanom Cvetkovićem za upravljačem.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.06.2016.

10:32

Kia na struju pobedila na reliju električnih vozila
Kia Soul EV (ilustracija)

Cilj ove manifestacije bio je da se podigne svest o ekologiji, uštedi energije i održivom razvoju, a konkurencija je bila veoma jaka - uz hrvatski domaći Rimac Concept One tu su bili i Tesla S, električni Mercedes, Renault Zoe i VW E-Beetle.

U konkurenciji od ukupno 32 vozača, iz 10 zemalja, pobedio je automobilski novinar Ivan Cvetković iz magazina Auto motor i sport, koji je inače zajedno s Markom Tomcem nosilac Ginisovog rekorda u štedljivoj vožnji.

Reli, dug oko 1.000 kilometara, krenuo je iz Rovinja, preko Poreča, Motovuna, Buzeta, Opatije, Senja, Starigrada, Zadra, Šibenika, a cilj trke bio je u Zagrebu.
Kia Soul EV, čiji je domet u realnom saobraćaju oko 150 kilometara odnosno 200 km u idealnim uslovima, za pogon koristi električni motor snage 81 kW, sa 285 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Električna energija se skladišti u litijum-jonskoj bateriji od 27 kWh koja je smeštena ispod kabine.

Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 12 sekundi i dostiže najveću brzinu od 145 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: