Gde će Mask - u Hrvatsku ili u Francusku?

S obzirom da će lansiranjem trećeg modela u gami Tesla Motors značajno povećati godišnju proizvodnju električnih automobila, postojeća fabrika u Frimontu neće moći da zadovolji tražnju. Zbog toga je prvi čovek kompanije, Ilon Mask, već najavio da planira izgradnju nove fabrike u Evropi.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2016.

11:54

Gde će Mask - u Hrvatsku ili u Francusku?
Tesla Model 3

U susednoj Hrvatskoj vladajući HDZ reagovo je ponudom Masku da dođe u tu zemlju, ali izgleda da osnivač Tesla Motorsa ima u vidu sasvim drugu lokaciju.

Pošto je ranije nagovestio mogućnost da bi nova fabrika mogla da bude izgrađena u Francuskoj, ministarka energetike, Segolene Rojal, pružila je podršku toj ideji. Kako piše Rojters, Rojal je nedavno predložila da Tesla Motors za svoj pogon iskoristi objekte nuklerane centrale Fesenhajm, koja bi trebalo da prestane sa radom do kraja 2016. godine.
Tesla Model 3
Francuska ministraka već je svoju ideju izložila Masku i planira da se sretne sa predstavnicima američkog proizvođača električnih automobila do kraja aprila. Još uvek je nejsano da li u Tesla Motorsu ozbiljno razmatraju ovu opciju, ali Mask je ranije izjavio da je Alzaška oblast, u kojoj se nalazi nuklerana centrala, ideaalna lokacija za fabriku s obzirom da se praktično nalazi na granici između Francuske i Nemačke.

Francuska država je inače veliki zagovornik upotrebe električnih automobila i podstiče nabavku vozila na struju subvencijama u vrednosti i do 10.000 evra. Ujedno, ova zemlja je i najveći proizvođač elektromobila u Evropi.

Najuspešnija kompanije u proizvodnji automobila sa električnim pogonom u Evropi je Renault koji je tokom 2015. godine kupcima isporučio 23.086 elektromobila, ili 49 odsto više nego u 2014.

Podsećamo, najuticajnija vladajuća stranka HDZ "pozvala" je u sredu putem Twittera osnivača Ilona Maska da fabriku za proizvodnju električnih automobila izgradi u Hrvatskoj.

"Dovedite Tesla Motors kući, u Hrvatsku, Nikola Tesla to zaslužuje. Imamo mnogo toga za ponuditi, a Rimac Automobili su već ovde!", piše u tvitu objavljenom na zvaničnom profilu HDZ-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: