Toyota Mirai je "najzeleniji" automobil godine u svetu

Model koji je nadavno predstavljen i na manifestaciji BG Car Show na Beogradskom sajmu, Toyota Mira sa pogonom na vodonik, osvojila je na njujorškom auto-salonu prestižno priznanje za najbolji ekološki automobil 2016.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2016.

14:33

Toyota Mirai je

U konkurenciji troje finalista, od kojih je jedan bio novi Toyotin Prius sa hibridnim pogonom (takođe izložen na sajmu automobila u Beogradu), a drugi elektromobil sa produženim radijusom kretanja - Chevrolet Volt, međunarodni žiri sastavljen od 73 automobilska novinara iz 23 zemlje odlučio se za model Mirai sa pogonom na vodonične gorivne ćelije.

Snaga pogonskog sistema automobila iznosi 155 ks (114 kW), a jedini proizvod rada motora je voda, što znači da se u atmosferu ne ispuštaju nikakve štetne materije. Toyota Mirai sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe do 480 km, a dopuna goriva traje manje od 5 minuta.
Toyota Mirai na BG Car Show 2016. (Foto: B92)
Lansiran u Evropi u septembru 2015, ovaj model je u ponudi u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Danskoj. Prodaja će uskoro početi i u Belgiji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj - ukupno u 7 evropskih zemalja. Osim toga, Mirai se prodaje u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon hibrida, fokusirana na automobilsku budućnost u narednih 100 godina, Toyota je nastavila sa razvojem nove vrste ekoloških vozila. Prema prognozama japanske kompanije, godišnja prodaja automobila na gorivne ćelije će do 2020. godine premašiti cifru od 30.000, što je deset puta više od projektovane prodaje do 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: