Mazda MX-5 RF: Između kupea i roudstera

Mazda je predstavila "targa" verziju sportskog dvoseda MX-5 uoči premijere zakazane za predstojeći auto-salon u Njujorku.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2016.

09:08

Mazda MX-5 RF: Između kupea i roudstera

Iako novi model u imenu ima dodatak RF (Retractable Fastback), u suštini reč je o vozilu čija je krovna konstrukcija slična kao na modelu Porsche 911 Targa.

Naime, automobil ima tvrdi sklopivi krov između A i B stubova. Kada je krovni mehanizam u podignutom položaju, Mazda MX-5 RF se pretvara u kupe, a kada se krov spusti i spakuje u odeljak iza sedišta, auto dobija "targa" izgled.
Za razliku od Mazde MX-5 Roadster, gde se platneni pokretni krov podiže ili spušta manuelno, na RF verziji ova operacija obavlja se automatski, pritiskom na dugme u kabini, dok je vozilo u stanju mirovanja ili se kreće brzinom manjom od 10 km/h.
Uprkos novom krovnom mehanizmu, u Mazdi kažu da je zapremina prtljažnog prostora ostala ista kao kod Roadstera, a japanski proizvođač pripremio je za novi model i potpuno novu troslojnu boju spoljašnjosti - Machine Grey.
Motori su preuzeti od Mazde MX-5 Roadster, pa će kupci moći da biraju između dva benzinca, Skyactiv-G 1.5 sa 131 ks (96 kW) i 150 Nm, i Skyactiv-G 2.0 sa 160 ks (118 kW) i 200 Nm. Snaga se standardno prenosi na točkove putem šestobrzinskog manuelnog menjača, dok je kao opcija dostupan i šestostepeni automatik.
Mazda MX-5 RF imaće svetsku premijeru na sajmu automobila u Njujorku, koji počinje 25. marta, a datum početka prodaje i cena automobila biće saopšteni naknadno.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: