EU: Stroži testovi za nove modele zbog "dizel skandala"

Evropska komisija predložila je uvođenje strožih testova za nove modele automobila, s ciljem izbegavanja problema poput nedavnog skandala sa Volkswagenovim manipulacijama vrednostima izduvnih gasova.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2016.

08:19

EU: Stroži testovi za nove modele zbog
Foto: B92 arhiva

Predlažući nove propise, zvanični Brisel je zatražio dobijanje većih ovlašćenja prilikom kontrole regulisanja automobilskog sektora, kao i pravo da naredi opoziv i izrekne kaznu proizvođačima u iznosu do 30.000 evra po automobilu, u slučaju da dođe do kršenja ekoloških propisa, i ako kaznu već nije izrekla neka zemlja članica.

Predloženi zakon EK je, kako ocenjuje Rojters, do sada najžešći odgovor Evropske unije na Volkswagenov skandal iz septembra 2015, kada je ta kompanija priznala da je koristila poseban softver kako bi varala na testovima merenja emisije štetnih gasova u SAD.

"Kako bismo povratili poverenje potrošača u ovako važnu industrijsku granu, potrebno je da pooštrimo propise, ali isto tako i da osiguramo da oni budu shvaćeni na pravi način", izjavio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za radna mesta, privredni rast, investicije i konkurentnost, Jirki Katainen.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: