Hondin automobil na vodonik ima autonomiju od 700 km

Na sajmu automobila u Tokiju Honda je predstavila serijski model sa pogonom na vodonične gorivne ćelije koji će se na tržištu suprotstaviti Toyoti Mirai.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2015.

13:59

Default images

Honda Clarity Fuel Cell naslediće model FCX Clarity, koji je japanski proizvođač u maloj seriji izrađivao između 2008. i 2014.

Automobil je zasnovan na koceptu FCV koji je predstavljen javnosti krajem 2014.
U odnosu na konceptnu verziju, serijski model je pretrpeo manje stilske izmene, pre svega na prednjem delu vozila - maski i farovima, ali i pozadi gde je futuristički izgled koncepta ublažen.

Za pogon je upotrebljen elektromotor sa 174 ks (130 kW) koji energiju dobija iz vodoničnih gorivnih ćelija.
Honda se pohvalila da je sistem gorivnih ćelija za trećinu manji od onog koji se ugrađivao u prethodni Clarity, a da je uz to energetski efikasniji.

Japanska kompanija navodi da se pogonski sistem po veličini može uporediti sa 3.5 litarskim benzinskim V6 motorom, zahvaljujući čemu može lako da se smesti u vozilo tipa limuzine srednje klase.

Pri tome, putnička kabina ne gubi koristan prostor i dalje ostaje prostrana i komforna.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.895/1.875/1.475 mm
Ipak, najvažnije podatak za ovu vrstu vozila je autonomija kretanja sa jednim punjenjem rezervoara.

Prema tvrdnjama ljudi iz Honde, model Clarity Fuel Cell ima radijus kretanja od 700 km, što je za oko 200 km više od direktnog rivala - Toyote Mirai.

Za skladištenje vodonika koristi se rezervoar visokog pritisak od 70 MPa, a da bi se potpuno napunio potrebno je oko 3 min.
U Hondi kažu da automobil može da posluži i kao mobilni generator električne energije za domaćinstvo, u slučaju vanrednih okolnosti i prirodnih katastrofa.

Vozilo na japansko tržište stiže u martu 2016, a tokom prve godine fokus će biti na prodaju velikim kompanijama i vladnim službama. Nakon toga, Honda Clarity Fuel Cell biće ponuđena i individualnim kupcima.

Za početak, planirana je mala serija, a kasnije bi proizvodnja bila proširena. U Japanu će koštati oko 58.000 evra.

Honda je saopštila da će nakon domaćeg tržišta, model na vodonik ponuditi i kupcima u SAD i Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: