Ko je kriv ako vozilo sa auto-pilotom izazove nesreću?

Jedna od najvećih prepreka daljem razvoju i uvođenju u saobraćaj robotizovanih automobila nije tehničke već pravne prirode, smatra Volvo. Dok se vozilo sa auto-pilotom kreće kako je zamišljeno , sve je u redu. Problem nastaje ako jedno takvo vozila izazove saobraćajnu nezgodu, jer tada neko mora da snosi odgovornost.

Podeli

Budućnost je stigla: Volvo XC90 sa auto-pilotom

Volvo je odlučio je da otkloni bilo kakvu nedoumicu o tome ko je kriv za eventualnu nesreću koju bi izazvao robotizovani automobil.

Iz te kompanije saopštili su da će prihvatiti punu odgovornost za sve što se dogodi dok je vozilo u autonomnom modu vožnje.

Na taj način, Volvo je, između ostalog, pokazao da veruje da je njegova tehnologija pouzdana.

Još jedna prepreka koja stoji na putu vozilima sa auto-pilotom jeste mogućnost da hakeri preuzmu kontrolu nad vozilom dovodeći tako u opasnost putnike u robotizovanom automobilu, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Deo rešenja za ovaj problem leži u samim proizvođačima automobila i drugim kompanijama koje rade na sistemima autonomne vožnje.

Njihov cilj je da što bolje zaštite kompjutere u automobilu od upada.

Drugi deo odgovornosti, smatraju u Volvou, je na vladama država koje treba da donesu zakone koji će regulisati ovu oblast i odgovarajućom kaznenom politikom obeshrabriti hakere.

Vesti

Mercedes Citan za 2016.

Mercedes je unapredio pogonske jedinice svog najmanjeg komercijalnog vozila i izvršio diskretne stilske izmene u kabini vozila. Svi motori sada zadovoljavaju Euro 6 norme a benzinac je dostupan i sa opcionim automatskim menjačem sa duplim kvačilom.

Vesti petak 30.10. 13:01 Komentara: 25

FIAT Chrysler: Skoro 900.000 vozila na vanrednom sevisu

Kompanija FIAT Chrysler saopštila je da će širom sveta na vanredni servis povući 894.000 vozila marki Dodge, FIAT i Jeep, kako bi prekontrolisala sisteme protiv blokiranja kočnica i vazdušne jastuke za koje je utvrđeno da postoji mogućnost serijskog kvara i otklonila eventualne nedostatke.

Vesti petak 30.10. 11:32 Komentara: 11

Prodato pola miliona Yetija

Škoda je za šest godina proizvela 500.000 primeraka SUV modela Yeti. Jubilarni automobil sišao je krajem oktobra sa proizvodnih traka fabrike Kvasini u Češkoj.

Vesti četvrtak 29.10. 14:13 Komentara: 11

Opel: Snažan rast prodaje komercijalnih vozila

Proizvođač iz Riselshajma saopštio je da je u 2015. već prodao više lakih komercijalnih vozila (LCV) nego u čitavoj 2014. godini. Do sredine oktobra, na evropskom tržištu primljeno je više od 85.000 porudžbina za modele Opel Movano, Vivaro, Combo i Corsavan.

Vesti četvrtak 29.10. 13:23 Komentara: 2
strana 1 od 45 idi na stranu