Ko je kriv ako vozilo sa auto-pilotom izazove nesreću?

Jedna od najvećih prepreka daljem razvoju i uvođenju u saobraćaj robotizovanih automobila nije tehničke već pravne prirode, smatra Volvo. Dok se vozilo sa auto-pilotom kreće kako je zamišljeno , sve je u redu. Problem nastaje ako jedno takvo vozila izazove saobraćajnu nezgodu, jer tada neko mora da snosi odgovornost.

Podeli

Budućnost je stigla: Volvo XC90 sa auto-pilotom

Volvo je odlučio je da otkloni bilo kakvu nedoumicu o tome ko je kriv za eventualnu nesreću koju bi izazvao robotizovani automobil.

Iz te kompanije saopštili su da će prihvatiti punu odgovornost za sve što se dogodi dok je vozilo u autonomnom modu vožnje.

Na taj način, Volvo je, između ostalog, pokazao da veruje da je njegova tehnologija pouzdana.

Još jedna prepreka koja stoji na putu vozilima sa auto-pilotom jeste mogućnost da hakeri preuzmu kontrolu nad vozilom dovodeći tako u opasnost putnike u robotizovanom automobilu, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Deo rešenja za ovaj problem leži u samim proizvođačima automobila i drugim kompanijama koje rade na sistemima autonomne vožnje.

Njihov cilj je da što bolje zaštite kompjutere u automobilu od upada.

Drugi deo odgovornosti, smatraju u Volvou, je na vladama država koje treba da donesu zakone koji će regulisati ovu oblast i odgovarajućom kaznenom politikom obeshrabriti hakere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu