Honda u Tokiju predstavlja novi model na vodonik

Posle FCV koncepta iz 2014, Honda je spremna da na tržište lansira serijski model koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije. Iako je i ranije imala iskustva sa ovim pogonskim gorivom u vozilu FCX Clarity, sada je na tržištu očekuje ozbiljan konkurent - Toyota Mirai.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

15:42

Default images
Honda FCV

Honda je brzo reagovala kako ne bi zaostala za Toyotom. Model koji trenutno nosi oznaku FCV, imaće premijeru krajem oktobra na domaćem salonu automobila u Tokiju.

Proizvođač je saopštio da čitav pogonski sistem ne zauzima više mesta od konvencionalnih automobilskih motora.

Prostor u kabini dakle nije smanjen, pa u automobil može komforno da se smesti pet odraslih osoba.
Honda FCV
Dizajn ove vrste vozila po svemu sudeći ostaće još neko vreme kontroverzan, o čemu svedoči i spoljašnji izgled Honde FCV.

Ipak, s obzirom da je reč o pionirskom pokušaju da se automobili sa gorivnim ćelijama probiju na tržište, dizajn eksterijera u ovoj fazi razvoja neće biti presudan za rast prodaje.

Na tražnju će pre svega uticati infrastruktura stanica za punjenje, cena vozila, ali i autonomija u vožnji. Ako se posmatra ova poslednja stavka, u Hondi imaju razlog za optimizam.

U kompaniji tvrde da FCV sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe i više od 700 km. Najveći rival, Toyota Mirai, ima manju autonimiju kretanja koja iznosi nešto preko 480 km.

Honda je saopštila da FCV, osim za vožnju, može po potrebi da se koristi i kao pokretni generator električne energije za domaćinstvo, koju proizvode vodonične gorivne ćelije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: