Sporni softver i u 700.000 Seatovih automobila

Španski proizvođač automobila Seat, u vlasništvu koncerna Volkswagen, saopštio je da je 700.000 njegovih automobila opremljeno softverom za lažiranje vrednosti izduvnih gasova TDI motora.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

10:15

Default images

"Ovi automobili su distribuirani preko globalne mreže Seata, a trenutno procenjujemo koliko je takvih vozila prodato na svakom nacionalnom tržištu", izjavio je portparol španskog proizvođača.

U saopštenju Seata se navodi da će pozvati vlasnike automobila sa spornim EA 189 motorima da odu u ovlašćene servise kako bi vozila bila ponovo testirana.

Kompanija za sada nije saopštila o kojim modelima automobila je reč.

Volkswagen je polovinom septembra šokirao javnost kada je priznao da je njegovih 11 miliona dizel automobila opremljeno softverom koji aktivira kontrolu emisije štetnih gasova samo za vreme laboratorijskog testiranja, a deaktivira tokom normalne vožnje, prikazujući tako lažnu sliku o zagađenju vazduha koje uzrokuju TDI motori.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: