VW priznao krivicu, stopirana prodaja dizelaša u SAD

Nakon skandala sa prikrivanjem stvarnih nivoa zagađenja dizel motora u Americi, oglasio se i prvi čovek Volkswagena, Martin Vinterkorn.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2015.

10:54

Default images

Vinterkorn je saopštio da lično veoma žali što je kompanija na ovaj način izneverila poverenja kupaca i javnosti.

On je dodao da će Volkswagen pokrenuti istragu i obećao da će kompanija "učiniti sve što je neophodno kako bi ispravila nanetu štetu".

Podsećamo, američka Agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD.

Reč je o četvorocilindarskim, 2.0 litatrskim TDI jedinicama koje su ugrađivane u modele Volkswagena i Audija na američkom tržištu u poslednjih 6 godina.

Ironično, ovi motori reklamirani su na sajtu proizvođača kao "čisti" dizelaši (clean diesel), a EPA tvrdi da zahvaljujući softverskoj prevari vozila u stvarnosti emituju 10 do 40 puta više štetnih gasova (azotnih oksida) nego što je dozvoljeno.

Volkswagen je odmah obustavio prodaju vozila sa problematičnim motorima u Sjedinjenim Državama, a suočen je i sa velikom novčanom kaznom koja maksimalno može da iznosi 37.500 dolara po automobilu (do sada je u SAD prodato oko 482.000 vozila sa spornim dizel motorima).

Predstavnica agencije rekla je da je razočarana postupkom renomiranog proizvođača automobila.

EPA će najverovatnije uskratiti Volkswagenu sertifikat za 2.0 TDI motor, što će se odraziti na modele planirane za 2016. godinu, među kojima je restilizovani Passat za američko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: