Posle uranka samo trezni za volan

Uoči predstojećih prvomajskih praznika, koje će veliki broj građana Srbije provesti na izletištima, nadležni apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i ne sedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

14:38

Default images

Međunarodni praznik rada 1. maj najčešće se praznuje na otvorenom uz konzumiranje velikih količina hrane i alkohola, a svake godine u saobraćajnim nezgodama, koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, u Srbiji pogine više desetina ljudi, dok više hiljada biva povređeno, ističe se u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vršilac dužnosti direktora Agencije, Milan Božović, apelovao je na vozače da budu oprezni tokom prvomajskih praznika zbog većeg obima saobraćaja i da ne voze pod dejstvom alkohola.

"Gde god da se odlučite da provedete slobodne dane, bilo da idete na izlet ili praznik obeležavate u dvorištu kod prijatelja, apeujemo da unapred isplanirate svoj povratak", navodi se u saopštenju .

Vozačima se savetuje da izbegavaju konzumiranje alkohola ukoliko će kasnije da voze automobil, da isplaniraju prevoz na vreme, odrede u društvu vozača koji neće piti, već će biti odgovoran da sve odveze kućama ili da pripreme neki drugi plan za prevoz.

"Ako u društvu nema treznog vozača koji će vas odvesti kući, pozovite taksi, prijatelja ili nekog člana porodice da dođe po vas", kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.
Božović je podsetio da je za bebednost vozača i putnika veoma važno da budu vezani sigurnosnim pojasevima.

On je naglasio da deca moraju da se prevoze u dečjim sedištima, jer su jedino tako bezbedna i podsetio da je 50 odsto stradale dece u saobraćaju izgubilo život u automobilu.

Kada je reč o motociklistima, koji su naročito ugroženi u saobraćaju, Božović je istakao da oni moraju imati zaštitnu opremu koja im može spasiti život i umanjiti povrede.

Savet je i da motociklisti ne voze nepredvidivo, odnosno da njihove namere u vožnji treba da budu uočljive drugim učesnicima u saobraćaju.

Za prvomajske praznike očekuje se pojačan saobraćaj na izlazima iz većih gradova i na putevima koji vode ka turističkim mestima i vikend naseljima, a na vozače se apeluje da budu pažljivi i strpljivi u vožnji, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

"Putevi Srbije" i Sektor naplate putarine će tokom predstojećih prvomajskih praznika intezivirati rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog povećanog saobraćaja na autoputevima u Srbiji.

Vozačima se preporučuje da pripreme tačan iznos putarine radi bržeg prolaska kroz naplatne stanice čime će se izbeći veća zadržavanja.

Srećan put!

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: