BBC odlučio: Nećemo produžiti ugovor sa Klarksonom

Ugovor sa Džeremijem Klarksonom, koji ističe krajem marta, neće biti produžen, saopštio je BBC. Na taj način zvanično je potvrđeno da je voditelj emisije Top Gear dobio otkaz nakon incidenta u kome je fizički napao jednog od producenata.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

09:01

Default images
Foto: YouTube screenshot

Uprkos tome što je gledanost serijala Top Gear porasla pre svega zahvaljujući Klarksonu, navodi se da "BBC ne može da toleriše takvo ponašanje u Korporaciji".

Generalni direktor britanskog javnog servisa, Entoni Hol, saopštio je da je odluka doneta na osnovu rezultata istrage BBC-ja nakon incidenta koji je Klarkson izazvao na snimanju emisije.

Interna istraga koju je vodio šef odeljenja BBC Scotland, Ken Mekveri, utvrdila je da je voditelj fizički napao producenta Oisina Timona.

"Jasno je da nam je Klarkson ostavio veoma malo prostora za konačnu odluku", izjavio je Hol.

Saopšteno je i da se za zaposlene ne mogu primenjivati "dvostruki aršini" i da ista pravila ponašanja moraju da važe za svakoga, pa makar se on zvao Džeremi Klarkson.

Interesantno je da je Entoni Hol, kao veliki obožavatelj serijala Top Gear, prilikom ranijih kontroverznih izjava i brojnih skandala uvek podržao Džeremija Klarksona.

Ipak, posle incidenta iz 2014. u kome je tokom snimanja jedne epizode u dečiju razbrajalicu umetnuo reč "nigger" (pogrdni naziv za crnce), Klarskon je dobio prvi žuti karton.
Odluka rukovodstva britanske TV kuće označava kraj Klarksonove karijere na BBC-ju koja je trajala oko tri decenije. Top Gear je postao veoma popularan širom sveta u poslednjih desetak godina i donosio je značajne prihode toj britanskoj televiziji.

Klarkson je suspendovan polovinom marta pošto je tokom snimanja jedne od poslednjih epizoda aktuelnog, 22. serijala programa Top Gear udario producenta Timona.

Voditelja je razbesnelo to što mu organizator nije nakon snimanja obezbedio hranu jer hotel u kome su odseli nije služio obroke u tom periodu. Fizičkom obračunu prethodile su brojne uvrede koje je Klarkson uputio nesrećnom producentu.

Britanski javni servis pokušaće da održi Top Gear u životu i nakon odlaska Klarksona, s obzirom da je to najpopularnija emisija na programu BBC2 koja toj televiziji godišnje donese zaradu od oko 50 miliona funti.

Međutim postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa preostalom dvojicom voditelja Top Gear-a, Džejmsom Mejom i Ričardom Hamondom, kojima ugovor takođe ističe krajem marta.

Pregovori o njihovom daljem angažovanju bili su stopirani dok je trajala istraga o incidentu. U javnosti se spekulisalo da BBC želi da zadrži Meja i Hamonda, dok bi mesto Klarksona zauzeo neki drugi voditelj, ali su njih dvojica navodno odbili da snimaju bez Klarksona.

"Top Gear može i bez Klarksona"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: