Chevrolet će praviti električni Bolt od 30.000 dolara

Američki proizvođač potvrdio je da će električni koncept Bolt, koji je predstavljen na auto-salonu u Detroitu početkom godine, ući u serisjku proizvodnju.

Podeli

Model kojim će Chevrolet pokušati da se suprotstavi električnom BMW-u i3 proizvodiće se u fabrici Orion, u blizini Detroita, a projektovana tržišna cena iznosiće 30.000 dolara (trenutno oko 26.000 evra).

"Odluka o serijskoj proizvodnji doneta je nakon pozitivnih reakcija potencijalnih kupaca na koncept prikazan na sajmu u Detroitu", izjavio je predsednik General Motors (GM) za Severnu Ameriku, Alan Batey.

On smatra da Bolt "ima potencijal da uzburka tržište električnih automobila".

GM će uložiti 160 miliona dolara u pogon Orion, kako bi se u toj fabrici stvorili uslovi za serijsku proizvodnju novog električnog automobila.

Očekuje se da će Bolt početi da se proizvodi u jesen 2016, a spekuliše se da bi i evropski brendovi koji posluju u okviru General Motorsa (Opel i Vauxhall) mogli da dobiju sopstvene verzije ovog modela.

Bolt je električni hečbek sa 5 vrata izrađen od lakih materijala, poput aluminijuma, magnezijuma i ugljeničnih vlakana, sa ciljem smanjenja mase vozila.

Točkovi su pomereni na krajeve automobila, čime je dobijen veći prostor za smeštaj putnika u kabini.

Chevrolet nije objavio detaljne specifikacije, ali je saopšteno da je Bolt u stanju da pređe i više od 320 km sa jednim punjenjem baterija.

Vesti

Mercedes GLC dobija obrise

Mercedes gotovo da više i ne skriva spoljašnjost novog SUV modela koji će zameniti aktuelni GLK, pa su u Nemačkoj snimljeni prototipovi sa minimalnom kamuflažom.

Vesti petak 27.02. 12:10 Komentara: 17

Evropska premijera: Honda Jazz za 2015.

Posle azijskog i američkog tržišta, treća generacija Honde Jazz najzad stiže i u Evropu. Dve godine pošto je počela proizvodnja i prodaja u Japanu, Jazz će imati evropsku premijeru na salonu automobila u Ženevi.

Vesti petak 27.02. 09:34 Komentara: 16
strana 1 od 51 idi na stranu