Tesla X imaće 3 reda sedišta i 690 ks

Proizvođač luksuznih električnih automobila iz Kalifornije objavio je nove detalje o Modelu X koji će biti predstavljen u drugoj polovini 2015.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

10:16

Default images

Iako je zabeležio uspeh sa Modelom S (u 2014. isporučeno je oko 33.000 primeraka širom sveta), Tesla Motorsu neophodni su novi modeli na tržištu čime bi ovaj proizvođač proširio ponudu svojih automobila i povećao prodaju.

Prvo sledeće vozilo koje će se naći u prodaji, a čija premijera je do sada odlagana nekoliko puta, je krosover Model X.

Koncept ovog automobila predstavljen je još 2012. kada je najavljeno da će produkcijska verzija imati pogon na sva 4 točka i da će se zadnji par vrata otvarati vertikalno.
U najnovijem saopštenju Tesla Motors potvrdio je da će serijska verzija zaista imati zadnja vrata koja se otvaraju na gore, u stilu "galebovih krila", ili kako su ih u Tesli nazvali - “krila sokola” (Falcon Wings).

"Ovakav sistem otvaranja vrata omogućava lakši pristup trećem redu sedišta, čak i na uskim parking mestima", objašnjavaju u Tesla Motorsu.

"Model X je vozilo za prevoz 7 osoba koje u sebi kombinuje prostranost i funkcionalnost sa karakteristikama SUV automobila", kažu u toj kompaniji.
Kada je reč o pogonu, iz Tesla Motorsa saopštili su da će Model X biti dostupan sa istim konfiguracijama koje u ponudi ima limuzina Tesla S.

Osnovna verzija biće opremljena baterijama od 60 kWh a elektromotor će proivzoditi 380 ks. U ponudi će biti i model iste snage, ali sa kapacitetom baterija od 85 kWh, koji će vlasnicima omogućiti veću autonomiju kretanja.

Za one kupce koji žele top-model, na raspolaganju će biti verzija 85 kWh Performance sa dva elektromotora koji razvijaju 691 ks i pogonom na sva 4 točka.

Pročitajte više o planovima Tesla Motorsa do 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: